Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Na arménsko-azerbajdžanskej hranici vypukli ďalšie konflikty: Hlásia jednu obeť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Emrah Gurel)

JEREVAN - Azerbajdžanské jednotky v piatok zabili arménskeho vojaka počas ďalších ozbrojených potýčok, ktoré vypukli na hraniciach medzi Arménskom a Azerbajdžanom. Stalo sa tak dva dni pred nedeľným stretnutím v Bruseli, kde majú rokovať arménsky premiér Nikol Pašinjan a azerbajdžanský prezident Ilham Alijev. Informuje agentúra AFP.

Arménske ministerstvo obrany uviedlo, že "jeden vojak prišiel o život a ďalší dvaja boli zranení", dodajúc, "že intenzita bojov sa znížila".

V piatkových ranných hodinách "porušili azerbajdžanské ozbrojené sily prímerie v smere na Sotk (vo východnej časti štátnej hranice) použitím bezpilotných lietadiel", uviedlo vo vyhlásení arménske ministerstvo obrany v Jerevane. Zranenia pri tom podľa neho utrpeli dvaja arménski vojaci a jeden z nich je v kritickom stave.  Pri štvrtkových potýčkach na arménsko-azerbajdžanských hraniciach zahynul jeden azerbajdžanský vojak, zatiaľ čo štyria príslušníci arménskej armády utrpeli zranenia.

Pašinjan a Aliev by sa mali v nedeľu v Bruseli stretnúť na rokovaniach, ktorým bude predsedať predseda Európskej rady Charles Michel. Pašinjan však už vo štvrtok obvinil Azerbajdžan zo snahy "zmariť" bruselské rozhovory.

Stretnutie s Nemeckom a Francúzskom

Lídri Arménska a Azerbajdžanu okrem toho súhlasili so schôdzkou s najvyššími predstaviteľmi Francúzska a Nemecka, ktorá by sa mala uskutočniť 1. júna na okraji samitu Európskeho politického spoločenstva v Moldavsku.

Arménsko a Azerbajdžan sa už niekoľko desaťročí sporia o Náhorný Karabach, ktorý je formálne súčasťou Azerbajdžanu, ale žijú tam prevažne Arméni. Obe krajiny viedli o tento región dve vojny, ktoré si vyžiadali desaťtisíce obetí. Napätie medzi oboma krajinami opäť vzrástlo po tom, ako Azerbajdžan v apríli zriadil kontrolnú pozíciu v Lačinskom koridore, ktorý je jedinou pozemnou cestou spájajúcou Náhorný Karabach s Arménskom. Arménsko to odsúdilo ako porušenie najnovšieho prímeria.

Viac o téme: HraniceKonflikt AzerbajdžanArménsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu