Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Desivé slová generálneho tajomníka OSN: Svet sa rúti do klimatického pekla

António Guterres Zobraziť galériu (2)
António Guterres (Zdroj: TASR/Martial Trezzini/Keystone via AP)

NEW YORK - Svet sa v dôsledku globálneho otepľovania rúti do "klimatického pekla", uviedol na summite COP27 v Egypte generálny tajomník OSN António Guterres. Varoval, že ľudstvo bude buď spolupracovať v boji proti zmene klímy, alebo zahynie. Informuje o tom agentúra AFP a denníka The Guardian.

Guterres vyhlásil, že v období početných medzinárodných kríz – od pandémie koronavírusu, cez ruskú inváziu na Ukrajine až po napäté medzinárodné vzťahy a výkyvy počasia, ktoré ničia ekonomiky – ľudstvo "bojuje o život... a prehráva". Dodal, že svet je "nebezpečne blízko k bodu, odkiaľ už niet návratu".

Desivé slová generálneho tajomníka
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Andreas Gebert/dpa via AP)

"Ľudstvo má na výber, môže buď spolupracovať, alebo zahynie. Buď dohoda o klimatickej solidarite, alebo dohoda o spoločnej samovražde," upozornil generálny tajomník OSN. Guterres vyzval na uzavretie dohody medzi bohatými krajinami a rozvojovými ekonomikami, zameranej na zníženie emisií skleníkových plynov a zaistenie toho, aby globálny nárast teplôt nepresiahol 1,5 stupňa Celzia v porovnaní s úrovňami spred priemyselnej revolúcie. V poradí 27. Konferencia zmluvných strán (COP) Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy (UNFCCC) potrvá v Šarm aš-Šajchu do 18. novembra.

Viac o téme: Generálny tajomníkOSNKlimatické peklo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu