Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hrozivé varovanie vedcov: Klimatická zmena sa zrýchľuje! Planéta vysiela núdzový signál, dôsledky sú katastrofálne

Lyžiari na ľadovci Stubai v lyžiarskom stredisku v rakúskom Tirolsku v nedeľu 6. novembra 2022. Zobraziť galériu (2)
Lyžiari na ľadovci Stubai v lyžiarskom stredisku v rakúskom Tirolsku v nedeľu 6. novembra 2022. (Zdroj: TASR/AP Photo/Matthias Schrader)

ŠARM-AŠ-ŠAJCH - Posledných osem rokov bolo osem najteplejších, aké boli kedy zaznamenané. Vyplýva to z novej správy OSN ukazujúcej, že svet sa nachádza hlboko v klimatickej kríze. Medzinárodne dohodnutá hranica globálneho otepľovania o 1,5 stupňa Celzia je podľa správy v súčasnosti "sotva na dosah".

Výročná správa Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) o stave klímy uvádza, že rekordne vysoké hodnoty skleníkových plynov v atmosfére spôsobujú nové maximá hladiny morí a roztápania ľadu a podporujú extrémy počasia – a to všetko v zrýchlenej miere.

Hodnotenie zverejnili počas úvodného dňa klimatického summitu OSN (COP27) v Egypte. Generálny tajomník OSN António Guterres pri tejto príležitosti uviedol, že naša planéta "vysiela núdzový signál". Správu označil za "kroniku klimatického chaosu".

WMO odhaduje, že celosvetová priemerná teplota v roku 2022 bude približne 1,15 stupňa Celzia nad predindustriálnou úrovňou (1850 – 1900). Zhruba polovica tohto nárastu nastala za posledných 30 rokov.

Posledné dva roky pritom globálne teploty znižoval klimatický jav La Niňa. Nevyhnutný návrat k podmienkam javu El Niňo spôsobí, že teploty v budúcnosti porastú ešte vyššie, nad rámec globálneho otepľovania.

Skleníkové plyny zodpovedné za vyše 95 percent otepľovania sú v atmosfére na dosiaľ najvyššej úrovni. Pri metáne bol zaznamenaný rekordný ročný nárast, píše sa v správe. Hladina morí v súčasnosti stúpa dvakrát rýchlejšie ako pred 30 rokmi a oceány sú teplejšie.

V Alpách boli v roku 2022 prekonané rekordy roztápania ľadovcov, s priemerným znížením hrúbky o tri až štyri metre. Švajčiarsko prišlo od roku 2001 o viac než tretinu objemu svojich ľadovcov. Na 3200-metrovom vrchole ľadovca v Grónsku po prvý raz zaznamenali dážď, nie sneženie.

Hrozivé varovanie vedcov: Klimatická
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Čím je väčšie otepľovanie, tým horšie sú dôsledky," uviedol generálny tajomník WMO Petteri Taalas. "Pre mnohé ľadovce je už príliš neskoro (a) zvyšovanie hladiny morí je dlhodobou a závažnou hrozbou pre mnohé milióny obyvateľov pobreží a nízko položených štátov."

Najviac sú následkom vystavené chudobné krajiny najmenej zodpovedné za klimatickú zmenu. "No aj dobre pripravené spoločnosti tento rok pustošili extrémy, ako vidno na dlhotrvajúcich vlnách horúčav a sucha vo veľkých častiach Európy a južnej Číny," priblížil Taalas.

Viac o téme: TeploOSNKlimatická kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu