Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

VIDEO Štáty sa zhodli na vytvorení špeciálneho fondu pre zraniteľné krajiny: Prijali aj klimatickú dohodu

 Predstavitelia krajín schválili vytvorenie špeciálneho fondu. Zobraziť galériu (4)
Predstavitelia krajín schválili vytvorenie špeciálneho fondu. (Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Dejong, File)

ŠARM AŠ-ŠAJCH - Predstavitelia krajín na Klimatickom summite OSN (COP27) schválili v nedeľu vytvorenie špeciálneho fondu pre zraniteľné krajiny, ktoré sú najviac zasiahnuté následkami klimatických zmien. Informuje o tom agentúra AFP.

Schválenie špeciálneho fondu ocenili prítomní predstavitelia krajín potleskom. Tomuto rozhodnutiu predchádzali dva týždne náročných rokovaní o požiadavkách rozvojových krajín na bohaté štáty, ktoré produkujú najviac emisií, aby im kompenzovali škody spôsobené extrémnym počasím. Pre nezrovnalosti ohľadom vytvorenia tohto fondu bol Klimatický summit COP27, ktorý mal pôvodne trvať do piatku, predĺžený do soboty. Diskusie o tejto finančnej pomoci pred začiatkom summitu v egyptskom Šarm aš-Šajchu neboli na programe, pripomína AFP.

Tento dokument zároveň tvorí celkovú politickú dohodu uzatvorenú na summite COP27. Špeciálny fond pre zraniteľné krajiny zahŕňa širokú škálu následkov klimatických zmien, od zničenej infraštruktúry pri prívalových povodniach až po nárast hladiny morí, vplyvom ktorého hrozí niektorým ostrovným štátom zánik. Tohtoročné prírodné katastrofy spôsobené klímou – ničivé záplavy v Pakistane, či extrémne sucho v Somálsku – zosilnili zameranie na krajiny zasiahnuté následkami globálneho otepľovania, ktoré okrem toho zápasia aj s prudko rastúcou infláciou, píše AFP.

VIDEO Štáty sa zhodli
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Dejong)

Krajiny po maratónskych rokovaniach prijali klimatickú dohodu

Krajiny na Klimatickom summite OSN (COP27) v nedeľu prijali klimatickú dohodu, ktorá vyzýva na rýchle zníženie emisií v snahe spomaliť globálne otepľovanie. Informuje o tom agentúra AFP. Egyptský minister zahraničných vecí Sámih Šukrí, ktorý predsedá COP27, oznámil schválenie textu dohody po maratónskych rokovaniach. Prijatím tejto dohody sa skončila v poradí 27. Konferencia zmluvných strán (COP) Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy (UNFCCC). Generálny tajomník OSN António Guterres povedal, že rokovania COP27 zaostali pri presadzovaní naliehavého "drastického" znižovania uhlíkových emisií potrebného na riešenie globálneho otepľovania.

VIDEO Štáty sa zhodli
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Dejong)

"Naša planéta je stále v pohotovosti. Teraz musíme drasticky znížiť emisie a toto je problém, ktorý táto COP neriešila," uviedol šéf OSN po skončení summitu COP27 v egyptskom Šarm aš-Šajchu. Sklamanie v súvislosti s nedostatkom ambícií klimatickej dohody pri znižovaní emisií neskrýval ani podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans, ktorý na COP27 viedol delegáciu EÚ. "To, čo máme pred sebou, nie je pre ľudí a planétu dostatočným krokom vpred. Neprináša to dostatok úsilia zo strany hlavných producentov emisií na urýchlenie ich znižovania emisií," uviedol. Krajiny v nedeľu schválili aj vytvorenie špeciálneho fondu pre zraniteľné krajiny, ktoré sú najviac zasiahnuté následkami klimatických zmien.

Francúzsko a Nemecko vyjadrili poľutovanie a frustráciu nad výsledkami COP27

Francúzsko vyjadrilo v nedeľu poľutovanie nad "nedostatkom ambícií" v dohode, ktorú prijali účastníci Klimatického summitu OSN (COP27) v Egypte. Nemecko vyjadrilo v súvislosti s výsledkami tohto summitu "nádej aj frustráciu". Informuje o tom agentúry AFP.

"Nebol dosiahnutý nijaký pokrok" pri vytváraní nových snáh zameraných na zníženie skleníkových plynov a odklone od fosílnych palív, uviedla v súvislosti s klimatickou dohodou prijatou v nedeľu vo vyhlásení francúzska ministerka pre energetickú transformáciu Agnès Pannierová-Runacherová. Francúzska ministerka zároveň vyjadrila "ozajstné sklamanie" nad prijatou dohodou, avšak privítala založenie fondu pre zraniteľné krajiny, ktoré sú najviac zasiahnuté následkami klimatických zmien. "Po rokoch stagnácie sme ako širšia koalícia štátov dosiahli prelom v súvislosti s klimatickou spravodlivosťou," uviedla v súvislosti so založením spomínaného fondu nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková.

Annalena Baerbocková
Zobraziť galériu (4)
Annalena Baerbocková  (Zdroj: SITA/AP Photo/Hannibal Hanschke, Pool)

Šéfka nemeckej diplomacie zároveň však poukázala na nedostatok ambícií pri znižovaní emisií, čo podľa nej znamená, že "svet stráca drahocenný čas" na to, aby obmedzil globálne otepľovanie na 1,5 stupňa Celzia. "Dohoda z COP27 možno nenapĺňa ambície Francúzska a Európskej únie, no zachovala tu najdôležitejšiu vec: zdôraznila potrebu obmedziť globálne otepľovanie na 1,5 stupňa Celzia a vyzvala krajiny, aby sa od roku 2023 viac snažili," dodala na záver Pannierová-Runacherová.

Krajiny na Klimatickom summite OSN (COP27) v nedeľu súhlasili so založením fondu pre zraniteľné krajiny, no v prijatej klimatickej dohode sa nepodarilo presadiť ďalšie znižovanie emisií, aby svet dokázal splniť cieľ a udržať nárast globálnej teploty pod 1,5 stupňa Celzia v porovnaní s predindustriálnym obdobím, píše AFP. Sklamanie z nedostatku ambícií v oblasti znižovania emisií v tejto klimatickej dohode vyjadrila v nedeľu aj Európska únia.

Viac o téme: Klimatické zmenyOSNCOP27Zraniteľné krajinyKlimatický summitVytvorenie špeciálneho fondu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu