Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Neúspešný pokus o prevrat v Guinea-Bissau: Hlásia mŕtvych a ranených

Umaro Sissoco Embaló
Umaro Sissoco Embaló (Zdroj: SITA/AP Photo/Michel Euler, file)

BISSAU - Prezident nestabilnej západoafrickej krajiny Guinea-Bissau Umaro Sissoco Embaló v utorok oznámil, že pri neúspešnom štátnom prevrate zahynuli alebo boli zranení mnohí ľudia. Podľa jeho slov má vláda situáciu pod kontrolou. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Útočníci mohli hovoriť so mnou pred týmito krvavými udalosťami, ktoré spôsobili vážne zranenia mnohým a ďalších pripravili o život," uviedol prezident bez toho, aby jasne naznačil, kto stál za vzburou. Embaló však dodal, že prekazený puč súvisel predovšetkým s jeho rozhodnutiami "bojovať proti obchodovaniu s drogami a proti korupcii". "Som v poriadku, vďaka Bohu," napísal Embaló na Twitteri a doplnil: "Vláda má situáciu pod kontrolou."

V utorok popoludní ťažko vyzbrojení muži obklopili vládne budovy, keď tam Embaló a premiér Nuno Gomes Nabiam boli podľa správ za zasadnutí vlády, uviedla AFP s tým, že z tejto oblasti na okraji hlavného mesta Bissau bolo vidno utekať ľudí a počuť streľbu. Po týchto správach vyjadrili znepokojenie a vyzvali na okamžité ukončenie násilia v krajine regionálne organizácie, ako aj generálny tajomník OSN António Guterres.

Guinea-Bissau, chudobná bývalá portugalská kolónia s približne dvoma miliónmi obyvateľov, ležiaca na západnom pobreží Afriky južne od Senegalu, zažila od získania nezávislosti v roku 1974 štyri vojenské prevraty. Posledný sa odohral v roku 2012. Za posledný necelý rok a pol došlo k vojenským štátnym prevratom v ďalších troch západoafrických krajinách – v Mali, Guinei a Burkine Faso, pripomína AFP.

Viac o téme: PrevratGuinea-Bissau
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu