Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Demonštrácie proti vojenskému prevratu v Sudáne si vyžiadali najmenej päť obetí

Demonštrácie v Sudáne Zobraziť galériu (4)
Demonštrácie v Sudáne (Zdroj: SITA/AP Photo/Marwan Ali)

CHARTÚM - Sudánske bezpečnostné sily v sobotu použili slzotvorný plyn, aby rozohnali stovky prodemokratických demonštrantov protestujúcich vo viacerých mestách proti nedávnemu prevratu. O život pritom prišlo najmenej päť ľudí, pričom jeden z nich zomrel po zásahu ostrou strelou, ďalší sa udusil, keď sa nadýchal slzotvorného plynu.

Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvolala na vyhlásenie výbor sudánskych lekárov. Vojenský prevrat v Sudáne sa odohral 25. októbra, keď generál Abdal Fattáh Burhán zosadil vládu, zadržal civilné vedenie krajiny a vyhlásil v krajine výnimočný stav. Svojím konaním vyvolal ostrú reakciu Západu a vo vlastnej krajine pouličné protesty, ktoré trvajú už tri týždne a ktorých účastníci požadujú obnovenie civilnej vlády a návrat k demokratickej transformácii v krajine.

Demonštrácie proti vojenskému prevratu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Marwan Ali)

Súčasné vedenie krajiny proti demonštrantom opakovane zasiahlo silou. Zdroje OSN podľa AFP v sobotu informovali, že pri násilnostiach, ktoré v Sudáne vypukli po prevrate, prišlo o život najmenej 15 ľudí. Agentúra AFP konštatovala, že akékoľvek nádeje demonštrantov, že armáda ustúpi, boli zmarené vo štvrtok, keď sa Burhán vymenoval za šéfa novej vládnucej Zvrchovanej rady, ktorá v krajine predstavuje kolektívnu hlavu štátu. Burhán takto z podielu na moci de facto vylúčil hlavný civilný politický blok - Sily za slobodu a zmenu (FFC).

Demonštrácie proti vojenskému prevratu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Marwan Ali)

Protesty aj napriek prítomnosti armády

Tento Burhánov krok vyvolal ďalšiu kritiku zo strany Západu a regionálnych organizácií, ktoré okamžite odsúdili už samotný vojenský prevrat, nezákonné zadržanie predsedu vlády, viacerých ministrov, vedúcich predstaviteľov prodemokratického združenia FFC a ďalších zástupcov občianskej spoločnosti.

Demonštrácie proti vojenskému prevratu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Marwan Ali)

K protestom v sobotu došlo napriek silnej prítomnosti armády, polície a polovojenských síl v Chartúme, kde boli uzavreté aj komunikácie spájajúce hlavné mesto so susednými mestami, informovali spravodajcovia AFP. Bezpečnostné sily zablokovali v Chartúme i cesty vedúce k armádnemu veliteľstvu, kde sa v roku 2019 odohralo hromadné zasadnutie, ktoré viedlo k zosadeniu autokratického prezidenta Umara Bašíra.

Viac o téme: ObeteDemonštráciaPrevratSudán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu