Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Szijjártó k situácii v Kazachstane: Násilníkov nemožno ničím ospravedlniť

Péter Szijjártó
Péter Szijjártó (Zdroj: TASR/AP Photo/Darko Vojinovic)

BUDAPEŠŤ - Násilie a vandalizmus musia byť odsúdené, uviedli to v utorok v súvislosti s udalosťami v Kazachstane v spoločnom uznesení ministri zahraničných vecí členských krajín Turkickej rady, v ktorej má Maďarsko štatút pozorovateľa. Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó o tom informoval na Facebooku.

Ministri na online konferencii zvolanej Uzbekistanom, ktorý aktuálne predsedá tomuto zoskupeniu, súčasne vyjadrili sústrasť pozostalým po obetiach nepokojov. Szijjártó pripomenul, že uplynulé roky potvrdili, že bezpečnosť stredoázijského regiónu zásadne ovplyvňuje bezpečnosť Európy, a v rámci nej aj strednej Európy. "Záujmom Maďarska je, aby bol v strednej Ázii mier a stabilita," zdôraznil.

Podľa jeho slov sú pokusy o destabilizáciu a štátny prevrat v protiklade s európskymi bezpečnostnými záujmami, pretože sa pod ich vplyvom otvára priestor pre teroristické činy či šírenie extrémistických ideológií, ktoré zvyčajne vyvolajú vznik migračnej vlny z dotknutých oblastí. "Maďarsko preto podporuje snahy smerujúce k obnoveniu poriadku a mieru v Kazachstane," podčiarkol šéf maďarskej diplomacie. Szijjártó zdôraznil, že nie je možné ničím ospravedlniť násilné udalosti uplynulých dní a treba zabrániť tomu, aby teroristické organizácie a organizácie šíriace extrémistické ideológie získali priestor.

V Kazachstane vypukli nepokoje

Situácia v Kazachstane sa vyhrotila 2. januára, keď sa v meste Žanaozen na západe krajiny začali zhromaždenia proti prudkému zvýšeniu cien skvapalneného plynu. Tie potom prerástli do masívnych protestov po celej krajine s ekonomickými a politickými požiadavkami. V dňoch 4. a 5. januára došlo v Alma-Ate k zrážkam demonštrantov s bezpečnostnými silami, ktoré si vyžiadali obete na životoch a zranených. V stredu bola odvolaná vláda. V krajine platí výnimočný stav.

Viac o téme: SituáciaReakciaMaďarskoKazachstanPéter Szijjártó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu