Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

AKTUÁLNE Ďalší silný výbuch v Kábule! Dom neďaleko letiska zasiahla raketa, hlásia obete

(Zdroj: Twitter/ Major Surendra Poonia)

KÁBUL - Afganskou metropolou Kábulom, kde pri štvrtkovom samovražednom atentáte zahynulo podľa miestnych médií najmenej 169 Afgancov a 13 amerických vojakov, dnes otriasla ďalšia silná explózia. S odkazom na svedkov o tom informujú zahraničné médiá.

Agentúra TASS uviedla, že explóziu spôsobil úder rakety, ktorý si vyžiadal dvoch mŕtvych a troch zranených. Agentúra AP s odvolaním sa na šéfa afganskej polície napísala, že raketa zabila jedno dieťa.


Varovanie USA: Letisko v Kábule je v ohrození! Útok príde podľa Bidena už o pár hodín


Aktualizované 20:50 

Spojené štáty spolu so zhruba 100 ďalšími krajinami oznámili, že dostali sľub od afganského hnutia Taliban, že umožní ľuďom opustiť krajinu aj po 31. auguste; konečnom termíne odchodu amerických vojakov z Afganistanu. Uvádza sa to v ich spoločnom vyhlásení zverejnenom v nedeľu. Informovala o tom televízia CNN.

"Všetci sme odhodlaní zaistiť, aby naši občania, obyvatelia, zamestnanci, Afganci, ktorí s nami spolupracovali, a tí, ktorí sú ohrození, mohli naďalej voľne cestovať do destinácií mimo Afganistanu. Od Talibanu sme dostali ubezpečenie, že všetkým cudzím štátnym príslušníkom a akémukoľvek afganskému občanovi s cestovným povolením z našich krajín bude umožnený bezpečný a riadny postup do miest odchodu a vycestovanie z krajiny," uvádza sa vo vyhlásení.

Aktualizované 17:30 USA zlikvidovali v Kábule auto so samovražednými útočníkmi

Americké bezpilotné lietadlo zasiahlo v nedeľu vozidlo s viacerými samovražednými bombovými útočníkmi, ktorí smerovali na letisko v afganskej metropole Kábul. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaných amerických armádnych predstaviteľov, podľa ktorých bola hrozba zažehnaná.

Podľa agentúry AP tieto zdroje uviedli, že vo vozidle boli militanti teroristickej organizácie Daeš a že americký nálet spôsobil "veľké sekundárne explózie", čo naznačilo prítomnosť značného množstva výbušného materiálu v aute. Podľa armádnych predstaviteľov nedošlo pri nálete k civilným obetiam.

Podľa afganskej spravodajskej stanice Ariana News však zahynulo pri americkom útoku najmenej šesť ľudí vrátane štyroch detí, informovala agentúra TASS. 

Aktualizované 16:30 K útoku sa bezprostredne nikto neprihlásil. Odohral sa v čase, keď sa Spojené štáty blížia ku koncu evakuácie svojich občanov z Afganistanu.

Aktualizované 16:28 USA zabili pri letisku v Kábule samovražedného útočníka, informoval Taliban

Pri americkom nálete zahynul v nedeľu samovražedný atentátnik v aute s výbušninami, ktoré chcel odpáliť na letisku v afganskej metropole Kábul, informoval hovorca militantného hnutia Taliban Zabíhulláh Mudžáhid. Podľa agentúry AP nie je zrejmé, či tento nálet súvisel s predchádzajúcimi správami, podľa ktorých severozápadne od letiska dopadla raketa. Podľa AP, ktorá sa odvolala na šéfa kábulskej polície, zahynulo pri útoku dieťa. Agentúra TASS, ktorá sa odolala na miestne médiá a svedkov, píše, že pri dopade rakety v obytnej štvrti zahynula matka s dieťaťom a traja ďalší ľudia utrpeli zranenia.

Aktualizované 16:25 Bojovníci hnutia Taliban zastrelili z doposiaľ nezistených príčin afganského speváka ľudových piesní Fawáda Andarábiho. V nedeľu to oznámili členovia jeho rodiny, informovala agentúra AP. "Bol to nevinný spevák, ktorý len zabával ľudí... Strelili ho do hlavy na farme," uviedol pre AFP syn Andarábiho Džawád.

Aktualizované 16:06 Správy o novom výbuchu v Kábule sa dnes objavili tiež na twitteri. Niektorí ľudia zdieľali zábery, na ktorých je vidieť veľký oblak čierneho dymu. Dva miestne novinári podľa agentúry DPA uviedli, že súkromný dom v blízkosti letiska zasiahla raketa. Šéf afganskej polície agentúre AP povedal, že raketa zasiahla štvrť severozápadne od kábulského letiska.

USA pred útokom varovali

Spojené štáty v noci na dnes varovali, že u kábulského letiska hrozí ďalší teroristický útok. Západné krajiny na letisku ukončujú evakuačné operácie, ktoré sa začali po nástupe islamského hnutia Taliban k moci v polovici augusta.

Do bezpečia sa dopravujú hlavne cudzinci a ich afganskí spolupracovníci. Ku štvrtkovému atentátu sa prihlásila teroristická organizácia Daeš-Chorásánu, ktorá je nepriateľom Západu aj Talibanu.

 

Viac o téme: VýbuchLetiskoTerorizmusKábulAfganistanDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu