Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Napätie v Afganistane rastie: FOTO Kábulské letisko sa stalo terčom raketového útoku

Rúrky odpaľovacích zariadení sú vidieť v zničenom vozidle v Kábule Zobraziť galériu (3)
Rúrky odpaľovacích zariadení sú vidieť v zničenom vozidle v Kábule (Zdroj: SITA/AP Photo/Khwaja Tawfiq Sediqi)

KÁBUL/WASHINGTON - Kábulské letisko sa dnes stalo terčom raketového útoku; strely zlikvidoval protiraketový systém a evakuácie pokračujú, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na amerického predstaviteľa, hovoriaceho pod podmienkou anonymity.

Z jeho slov nebolo jasné, či sa podarilo zostreliť všetky rakety. Avšak podľa tohto zdroja sa prvé hlásenia nezmieňujú o prípadných amerických stratách.

Rúrky odpaľovacích zariadení sú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Khwaja Tawfiq Sediqi)

Očití svedkovia podľa agentúry AP uviedli, že rakety zasiahli okolie letiska; počuli tri výbuchy a potom videli záblesk na oblohe, zatiaľ čo ľudia utekali. Z miesta bolo počuť vzápätí streľbu, nebolo však jasné, kto strieľa. Americké vojenské transportné lietadlá však pokračovali v evakuácii. Počas dvojtýždňového leteckého mosta bolo z Afganistanu americkými či spojeneckými strojmi evakuovaných už viac ako 114 000 Afgancov a cudzincov, dodala AP.

Rúrky odpaľovacích zariadení sú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Khwaja Tawfiq Sediqi)

O situácii informovali aj prezidenta Bidena

O raketovom útoku bol podľa Bieleho domu informovaný americký prezident Joe Biden. "Poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan a personálny šéf (Bieleho domu) Ron Klain informovali prezidenta o raketovom útoku na medzinárodné letisko Hamída Karzaja," uviedol Biely dom vo vyhlásení. Biden podľa hovorkyne Len Psakiovej znovu potvrdil rozkaz veliteľom, aby vynaložili všetko úsilie na to, aby ochránili americké sily nasadené na mieste.

V Kábule vládne napätá situácia po štvrtkovom samovražednom atentáte, ktorý si podľa miestnych médií vyžiadal životy najmenej 169 Afgancov a 13 amerických vojakov. K útoku sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát-Chorásán, ktorá je nepriateľom Západu aj Talibanu.

Západné krajiny na letisku dokončujú evakuačné operácie, ktoré sa začali po nástupe islamského hnutia Taliban k moci v polovici augusta. Do bezpečia sa dopravujú hlavne cudzinci a ich afganskí spolupracovníci. Americkí vojaci sa majú z Afganistanu stiahnuť k 31. augustu.

Viac o téme: LetiskoRaketyútok KábulAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu