Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Taliban pátra po spolupracovníkoch bývalej vlády: Na Slovensku vyzývajú na pomoc utečencom z Afganistanu

Bojovníci Talibanu Zobraziť galériu (3)
Bojovníci Talibanu (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

BRATISLAVA - Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP) vyzýva vládu SR a Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR, aby v rámci medzinárodnej solidarity poskytli ochranu čo najväčšiemu počtu utečencov z Afganistanu. Ako v piatok stredisko informovalo TASR, inštitúciám zaslalo v tejto súvislosti list.

Apeluje v ňom, aby sa Slovensko pridalo k výzve generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa na prijatie afganských utečencov a zdržanie sa akýchkoľvek deportácií. Vyzýva, aby sa pomoc sústredila na najohrozenejšie skupiny obyvateľstva – zamestnancov ľudskoprávnych inštitúcií, novinárov, aktivistov, ženy, deti a ďalších, ktorých životy a práva sú v akútnom ohrození.

Stredisko žiada aj o zabezpečenie evakuácie ďalších osôb a rozšírilo pôvodný plán, ktorý sa vzhľadom na situáciu javí ako nedostatočný. "Rozhodnutie Vlády SR pokračovať v evakuácii a podporiť prijatie ďalších osôb pôsobiacich v Afganistane bude Stredisko jednoznačne podporovať ako vyjadrenie medzinárodnej solidarity, potvrdenie ľudskoprávneho prístupu v riešení krízovej situácie a snahu napĺňať dobrovoľné záväzky SR," uzavrelo národné stredisko pre ľudské práva.

Stále som veľvyslancom ČR v Kábule, ale neviem kedy sa tam vrátim, tvrdí Baloun

Ešte minulý piatok počítala česká diplomacia s tým, že má na evakuáciu z Kábulu čas do konca septembra. V rozhovore pre televíziu ČT24 to povedal veľvyslanec Jiří Baloun, ktorý sa do Česka vrátil vo štvrtok na palube tretieho evakuačného špeciálu. "V pondelok sa situácia, bohužiaľ, vyhrotila. Okolo letiska sa začali zhromažďovať tisícky ľudí. Bola tam streľba. Brány letiska boli zavreté, odletové dráhy boli tiež zavreté, takže naše lietadlo ani nemohlo pristáť," opísal chaotickú situáciu Baloun.

Americkým vojakom sa napokon poradilo dostať situáciu na letisku pod kontrolu. České veľvyslanectvo medzitým obvolávalo rodiny afganských spolupracovníkov, aby ich čo najskôr dostali do bezpečia. "Panovali obavy, či sa nám podarí na letisko dostať ľudí, ktorí s nami spolupracovali," pokračoval Baloun. Televízia ČT24 pripomenula, že Baloun je bývalý generál, čo mu pomohlo zachovať pokoj v momentoch, keď bol pod tlakom. Podľa neho aj vďaka šťastiu sa podarilo evakuovať Afgancov, ktorí spolupracovali s českou ambasádou a armádou.

Jiří Baloun v rozhovore dodal, že je oficiálne stále veľvyslancom ČR v Kábule, ale ešte nevie kedy a či sa tam vráti. Všetko podľa neho závisí od "vývoja politickej diskusie medzi západnými spojencami a Talibanom". O ďalšom vývoji v nepokojnej krajine špekulovať nechcel. Armáda ČR v predchádzajúcich dňoch vypravila tri letecké špeciály, ktoré do Česka priviezli aj samotného Balouna. Český premiér Andrej Babiš vo štvrtok ocenil prácu veľvyslanca. Šéf českej diplomacie Jakub Kulhánek povedal, že Baloun od neho dostane medailu.

Taliban systematicky pátra po spolupracovníkoch bývalej vlády

Bojovníci hnutia Taliban prehľadávajú dom za domom s cieľom nájsť ľudí, ktorí zastávali vedúce funkcie v afganskej vláde, píše sa v tajnej správe, ktorú vypracovali poradcovia OSN pre hodnotenie hrozieb. V piatok o tom informovala panarabská spravodajská stanica al-Džazíra. "Taliban zintenzívňuje pátranie po všetkých jednotlivcoch a spolupracovníkoch bývalého režimu a v prípade neúspechu sa zameriava na rodinných príslušníkov, ktorých zatýka a trestá podľa vlastného výkladu práva šaría," uvádza sa v správe, ktorú vypracovalo Nórske centrum pre globálne analýzy a má ju k dispozícii spravodajská televízia Sky News a niekoľko ďalších médií.

"Zvlášť ohrození sú jednotlivci na vedúcich pozíciách vo vojenských, policajných a vyšetrovacích jednotkách," pokračuje správa. Talibovia počas domových prehliadok hľadajú i ľudí, ktorí spolupracovali s USA a Severoatlantickou alianciou (NATO). Bojovníci Talibanu vo štvrtok zastrelili príbuzného novinára nemeckej stanice Deutsche Welle. Podľa stanice pátrali na západe Afganistanu po novinárovi, ktorý momentálne pracuje v Nemecku. Pri útoku na jeho príbuzných jedného zabili, ďalšieho vážne zranili. Zvyšným sa podarilo v poslednej chvíli uniknúť a sú na úteku.

Bojovníci fundamentalistického hnutia Taliban 15. augusta ľahko obsadili afganské hlavné mesto Kábul a zosadili vládu, dve desaťročia vojensky podporovanú Spojenými štátmi a Severoatlantickou alianciou. Z Kábulu sa stále snažia dostať tisíce ľudí. Mnoho západných štátov tam uzavrelo svoje ambasády a evakuuje svojich občanov i miestnych spolupracovníkov.

Cestou na letisko v Kábule postrelili nemeckého občana

Počas cesty na Medzinárodné letisko Hámida Karzaja v Kábule bol postrelený nemecký civilista. V piatok o tom informoval tlačový odbor nemeckej spolkovej vlády. Civilistovi bola poskytnutá lekárska starostlivosť a v tejto chvíli nie je v ohrození života. "Cestou na letisko v Kábule utrpel nemecký civilista strelné poranenie. Je mu poskytovaná lekárska pomoc, ale jeho život nie je v ohrození a čoskoro bude môcť odletieť," uviedla Ulrike Demmerová, zastupujúca hovorkyňa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

Nemecký magazín Der Spiegel informoval o tom, že nemecká armáda posiela do Kábulu dve vojenské helikoptéry, ktoré majú pomáhať s evakuáciou osôb. Stroje sú špeciálne upravené na "záchranu rukojemníkov" a dokážu pristáť aj na malých priestranstvách. Nemecký Bundeswehr plánuje využiť vrtuľníky na prepravu malých skupín z kábulského letiska a ďalších oblastí kontrolovaných hnutím Taliban, doplnil Der Spiegel.

Medzi Poľskom a Bieloruskom blokujú 32 Afgancov

Opoziční zákonodarcovia v Poľsku aj ľudskoprávne skupiny vyzvali v piatok vládu, aby pomohla skupine migrantov z Afganistanu, ktorí uviazli na hranici s Bieloruskom. Informovala o tom agentúra DPA.

Medzi Poľskom a Bieloruskom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Michal Kosc)

Skupina 32 Afgancov strávila podľa tlačovej agentúry PAP posledných 12 dní na otvorenom hraničnom priestranstve medzi Poľskom a Bieloruskom – neďaleko poľskej obce Usnarz Górny. Poľská pohraničná stráž utečencov obkľúčila a zabránila im v pohybe ďalej tým, že ich blokovala svojimi vozidlami, pričom na bieloruskej strane hranice boli viditeľné ozbrojené bezpečnostné sily.

"Je to neľudská a škandalózna situácia, že Poľsko spolu s Bieloruskom drží týchto ľudí uväznených na hranici," povedal pre televíznu stanicu Polsat News ľavicový zákonodarca Maciej Konieczny. Dodal, že Afganci potrebujú ochranu a že poľskí pohraničníci porušujú medzinárodné právo.

Medzi Poľskom a Bieloruskom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Michal Kosc)

Podľa agentúry AP skupina pre práva utečencov Fundacja Ocalenie potvrdila, že poľské úrady odmietajú Afgancov vpustiť a bieloruské sily ich nepustia späť. Skupina vyzvala poľské úrady, aby umožnili týmto ľuďom požiadať o štatút utečenca. "V súlade s platným zákonom v Poľsku by mal každý z týchto ľudí mať možnosť podať žiadosť o ochranu," vysvetlil predstaviteľ skupiny Piotr Bystrianin.

Koncom mája bieloruský prezident Alexandr Lukašenko oznámil, že jeho krajina v reakcii na tvrdšie západné sankcie už nebude brániť migrantom cestovať ďalej do EÚ. Odvtedy krajiny so spoločnými hranicami s Bieloruskom, najmä Litva, zaznamenávajú dramatický nárast počtu migrantov. Aj na Poľsko sa v poslednom čase zvýšil tlak, pričom tamojšia národná konzervatívna vláda uplatňuje voči utečencom reštriktívnu politiku.

NATO vyzvalo Taliban, aby umožnil evakuáciu ľudí z Afganistanu

Severoatlantická aliancia vyzvala v piatok afganské hnutie Taliban, aby umožnilo evakuáciu ľudí z Afganistanu. Zároveň sľúbila, že spojenci zostanú v "úzkej koordinácii", kým budú operácie pokračovať. Informovala o tom agentúra AFP.

Spoločné vyhlásenie 30 členských krajín NATO zverejnili po mimoriadnej videokonferencii ich ministrov zahraničných vecí s cieľom prediskutovať evakuačné úsilie a ďalšie potrebné kroky. "Vyzývame tých, ktorí majú v Afganistane právomoci, aby rešpektovali a uľahčovali ich bezpečný a riadny odlet, a to aj prostredníctvom Medzinárodného letiska Hámida Karzaja v Kábule... Kým budú evakuačné operácie pokračovať, budeme na letisku udržiavať úzku operačnú koordináciu prostredníctvom spojeneckých vojenských prostriedkov," uvádza sa vo vyhlásení NATO.

Viac o téme: PomocAfganistanTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu