Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Americká armáda si ide po svojich ľudí: Tri vrtuľníky majú za úlohu doviezť takmer 200 ľudí

Americkí vojaci sa lúčia s domácimi Afgancami Zobraziť galériu (4)
Americkí vojaci sa lúčia s domácimi Afgancami (Zdroj: SITA/Cpl. Davis Harris/U.S. Marine Corps via AP)

WASHINGTON - Americká armáda v Afganistane nasadila tri vrtuľníky na záchranu 169 Američanov, ktorí sa nevedeli dostať k bráne letiska v Kábule, aby opustili krajinu. Informoval o tom v piatok hovorca Pentagónu John Kirby, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

Transportné vrtuľníky typu Boeing CH-47 Chinook vyzdvihli skupinu amerických občanov spred hotela Baron, ktorý sa nachádza neďaleko kábulského letiska. Ide o prvý dôkaz toho, že americké sily sú ochotné a schopné ísť aj mimo Spojenými štátmi zabezpečené letisko na pomoc ľuďom hľadajúcim evakuáciu.

Americkí vojaci sa lúčia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Cpl. Davis Harris/U.S. Marine Corps via AP)

Skupina mala v pláne prejsť k letiskovej bráne s označením Abbey Gate, ale zhromaždil sa tam dav a predstavitelia USA sa obávali o bezpečnosť Američanov. "Pri bráne Abbey Gate sa vytvoril veľký dav, ktorému nie každý dôveroval, a tak miestni velitelia prevzali iniciatívu a pomocou týchto vrtuľníkov skupinu vyzdvihla," uviedol Kirby. Americký prezident Joe Biden ešte predtým zmienil túto akciu vo svojom prejave, ale poskytol iba niekoľko údajov.

Ľudia čakajúci pred letiskom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Odvtedy, ako americkí vojaci pred týždňom prevzali kontrolu nad letiskom, aby tak uľahčili transport potenciálne desaťtisícom ľudí, vyhýbali sa pohybu za bránami letiskového komplexu s cieľom nevyprovokovať potýčky s príslušníkmi radikálneho hnutia Taliban, ktoré prevzalo moc v krajine. Pentagón tvrdí, že americký veliteľ na letisku je v častom kontakte s miestnym veliteľom Talibanu, aby Američanom a Afgancom s americkými vízami uľahčil prístup k evakuačným lietadlám.

V Kábule pristáli aj nemecké vrtuľníky

Dva vrtuľníky nemeckej armády prileteli do afganského hlavného mesta Kábul na pomoc pri evakuácii ľudí zúfalo sa pokúšajúcich utiecť pred Talibanom, informuje agentúra DPA. "Dve helikoptéry typu Airbus H145M, vypravené včera z (dolnosaského) Wunstorfu, prileteli už do Kábulu," napísal Bundeswehr v sobotu ráno na Twitteri.

Keďže prístup k letiskovému areálu i celé jeho okolie majú pod kontrolou noví vládcovia Afganistanu z hnutia Taliban,  oba vrtuľníky umožnia dopraviť sa do bezpečia ľuďom, ktorí sa pre situáciu na kábulské letisko sami nedokážu dostať, približuje DPA.

Helikoptéry H145M patria k technickej výbave špeciálnych jednotiek a Nemecko ich poskytlo na žiadosť Spojených štátov. Americká armáda používa väčšie vrtuľníky a v obývaných oblastiach je treba menšie stroje, vysvetlil v piatok v Berlíne novinárom predstaviteľ Bundeswehru generál Eberhard Zorn.

Pomáhať im budú americké ozbrojené sily

Helikoptéry nemeckej armády budú počas svojej misie vždy sprevádzané vrtuľníkmi ozbrojených síl Spojených štátov, vysvetlil generál. "Toto je skutočná letecká operácia, nejde o žiadnu taxislužbu," zdôraznil Zorn. Uvedené nemecké vrtuľníky sú konštruované tak, aby mohli pristávať v husto obývaných oblastiach.

Americká armáda si ide
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

Ďalší stroj Bundeswehru, vezúci na palube sedem ľudí, vzlietol z kábulského letiska v sobotu skoro ráno a o hodinu pristál v Taškente, spresnila nemecká armáda. Nemecké vzdušné sily evakuovali na palube svojich strojov podobným spôsobom doposiaľ vyše 1800 ľudí. Z uzbeckého Taškentu sú potom všetci utečenci prepravovaní civilnými spojmi do Nemecka.

Viac o téme: VrtuľníkyUSAKábulAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu