Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Diplomatické fiasko v Turecku: VIDEO Šéfku eurokomisie nechali bezradne stáť, jej kolega to dal na chrapúňa

Pokým sa páni usadili, von der Leyenovú nechali bezradne stáť. Zobraziť galériu (3)
Pokým sa páni usadili, von der Leyenovú nechali bezradne stáť. (Zdroj: YouTube/The Telegraph)

BRUSEL/ANKARA - Predseda Európskej rady Charles Michel sa stal terčom kritiky od niektorých európskych politikov za to, že pri utorkovom stretnutí s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoğanom nezareagoval na nedôstojné prijatie šéfky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej. Kým Erdogan s Michelom počas rokovania týkajúceho sa aj práv žien sedeli v kreslách, prvú ženu na čele únijnej exekutívy usadili tureckí hostitelia stranou na pohovku. Prekvapená reakcia političky vzbudila veľký ohlas na sociálnych sieťach.

Ukrajinská odplata za Matovičove slová! VIDEO Posprejovali náš konzulát: Vymeníme Slovensko za Krym!

Na záberoch z privítania nemecká politička s bezradným povzdychom zjavne prekvapene hľadela na dvojicu mužov sadajúcich si do kresiel a nechávajúcich jej miesto bokom na pohovke. ""Ehm" je nový výraz pre "takto by vzťahy EÚ s Tureckom vyzerať nemali"," napísal s odkazom na reakciu von der Leyenovej nemecký europoslanec z frakcie zelených Sergey Lagodinsky.

Obaja lídri únijných inštitúcií prišli Turecku ponúknuť posilnenie obchodných vzťahov, ktoré je však podľa nich podmienené zlepšením prístupu Erdoganovej vlády k ľudským právam. Problém vidí EÚ napríklad v marcovom tureckom odstúpení od Istanbulského dohovoru zaručujúceho práva žien.

"Najskôr odstúpia od Istanbulského dohovoru a teraz nedajú predsedníčke Európskej komisie miesto na sedenie. Hanba," napísala španielska šéfka druhej najpočetnejšej europarlamentnej skupiny socialistov Iratxe Garcíaová. Zatiaľ čo ona rovnako ako mnoho ďalších politikov či komentátorov sa pozastavuje nad Erdoganovým "protokolárnym machizmom", iní kritizujú belgického šéfa únijných summitov Michela za to, že na odlišné zaobchádzanie s von der Leyenovou nezareagoval.

"Nie, nebola to náhoda, bol to zámer. Prečo predseda ER mlčal?" napísala Michelova holandská kolegyňa zo skupiny európskych liberálov Sophie in't Veldová. Svoj príspevok na twitteri sprevádzala fotkou zo stretnutia Erdogana s predchádzajúcimi šéfmi únijných inštitúcií Donaldom Tuskom a Jeanom-Claudom Junckerom, ktorí rovnako ako turecký prezident sedeli v kreslách. Podľa bývalého rakúskeho kancelára Christiana Kerna sa od Erdogana podobné privítanie dalo čakať, Michel však zo seba urobil "klauna".

V budúcnosti sa to už vraj nestane

Michelov kabinet podľa bruselského webu Politico v reakcii na negatívne ohlasy uviedol, že protokolárne bolo všetko v poriadku. Hlavným Erdoganovým hosťom na rokovaní bol podľa svojho tímu Michel, ktorého šéfka komisie iba dopĺňala. 

Predsedníčka Európskej komisie Ursula
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Burhan Ozbilici)

Hovorca eurokomisie Eric Mamer povedal, že obaja politici cestovali spoločne a malo sa im preto dostať rovnakého zaobchádzania. Von der Leyenová bola podľa neho prijatím "prekvapená". "Predsedníčka mala byť usadená presne rovnakým spôsobom ako predseda (Michel)," odpovedal dnes na novinársku otázku Mamer. Tím komisie podľa neho odteraz zabezpečí, aby sa podobné incidenty neopakovali.

Viac o téme: KresloStoličkaTureckoRecep Tayyip ErdoganCharles MichelUrsula von Der Leyenová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu