Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ukrajinská odplata za Matovičove slová! VIDEO Posprejovali náš konzulát: Vymeníme Slovensko za Krym!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Maarty, YouTube/НАШ)

CHARKOV - Neznáme osoby posprejovali priečelie slovenského honorárneho konzulátu v ukrajinskom meste Charkov. Informovala o tom v piatok regionálna webová stránka Status Quo (sq.com.ua).

Matovičov žart sa nevyplatil: Ukrajinci majú dosť, urážka v priamom prenose! Situáciu zachraňuje Ivan Korčok

Ukrajinská odplata za Matovičove
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube/НАШ)

Na budove sa objavil nápis "Vymeníme Slovensko za Krym", odkazujúci na výrok slovenského premiéra Igora Matoviča o výmene Zakarpatskej Ukrajiny za ruskú vakcínu Sputnik V, ktorý na Ukrajine vyvolal pobúrenie. Záber zachytávajúci grafity bol zverejnený na sociálnej sieti Telegram.

Ukrajinská odplata za Matovičove
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube/НАШ)

Igor Matovič v utorkovej relácii Rádia Expres na otázku, čo sľúbil Ruskej federácii za nákup vakcíny Sputnik V, so žartom odvetil: "Zakarpatskú Ukrajinu." K tomu následne dodal: "Nič som nesľuboval... len som sa snažil zabezpečiť vakcínu."

Ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny si v stredu v súvislosti s Matovičovým vyjadrením predvolalo chargé d'affaires Slovenskej republiky na Ukrajine Matúša Korbu, aby mu tlmočilo protest. Žiadalo tiež od slovenského premiéra oficiálne ospravedlnenie.

Slovenský premiér sa za svoj výrok o Zakarpatskej Ukrajine vo štvrtok ospravedlnil a uznal, že išlo o nevhodnú reakciu. "Postoj Slovenska k územnej celistvosti Ukrajiny bol vždy veľmi jasný. Dodržiavanie medzinárodného práva je nevyhnutné. Ospravedlňujem sa všetkým Ukrajincom za svoju nevhodnú reakciu, ktorá mohla podkopať ich spravodlivé úsilie," uviedol.

Reakcia ministra Ivana Korčoka

Incident v Charkove ukazuje, že slová v zahraničnej politike majú naozaj väčšiu váhu, ako v tej vnútornej, a musíme vážiť, ako ich používame. V piatok to v reakcii na posprejovanie budovy slovenského konzulátu v ukrajinskom meste Charkov uviedol slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Informoval o tom hovorca MZVEZ SR Juraj Tomaga.

Matovič svoj medzinárodný škandál hasí na sociálnej sieti: Vysúkal zo seba toto ospravedlnenie!

Šéf rezortu slovenskej diplomacie zároveň pripomenul, že on sám sa svojmu ukrajinskému partnerovi za výrok predsedu vlády už ospravedlnil. Urobil tak aj premiér Matovič.

Viac o téme: UkrajinaCharkovSlovenský konzulátPosprejovať
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu