Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V ďalšom období bude pomoc s energiami adresnejšia, uviedla Saková

Denisa Saková Zobraziť galériu (3)
Denisa Saková (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Plošné dotovanie cien energií nie je optimálne a výrazne zaťažuje štátny rozpočet. Nová vláda však mala príliš málo času na to, aby pripravila do konca tohto roka spravodlivejšie riešenie. V nasledujúcom období by však mala byť pomoc adresnejšia. V diskusnej relácii televízie TA3 V politike to povedala ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD). Opozičná poslankyňa Lucia Plaváková (PS) sa obáva, že Slovensko vysokými výdavkami štátneho rozpočtu smeruje ku krachu.

archívne video

Denisa Saková o aktuálnej situácii (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Spravím maximum pre to, aby budúci rok tá pomoc bola adresnejšia a bola spravodlivejšia, aby sme nepomáhali tým, ktorým pomáhať nemusíme," povedala Saková. Pripomenula, že nebolo možné pre krátkosť času podľa taríf alebo výšky faktúr za energie určiť skupiny, ktorým bude treba s cenami energií pomáhať. Vláda ráta s dotovaním cien energie v budúcom roku vo výške 1,25 miliardy eur.

V ďalšom období bude
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Opozícia sa podľa Plavákovej obáva, že sa Slovensko vydalo gréckou cestou a smeruje k bankrotu. "V podstate už tu máme aj prvé indície, kde bol v piatok večer zverejnený rating Fitch, kde bol prvýkrát od roku 2004 znížený rating Slovenska na úroveň A-," upozornila Plaváková. To bude mať podľa nej vplyv na zvýšenie úrokov štátnych dlhopisov. Peniaze potom budú chýbať na iné programy a v konečnom dôsledku dotované energie zaplatia obyvatelia Slovenska iným spôsobom.

Ďalším problémom je podľa opozičnej poslankyne to, že pokiaľ sa ceny energie nezvyšujú, ľudia nemajú dôvod na realizáciu úsporných opatrení a v konečnom dôsledku sa Slovensko nevyhne cenovému šoku, pretože nie je možné ceny dotovať stále.

Denisa Saková
Zobraziť galériu (3)
Denisa Saková  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Političky sa dotkli aj menovania Jozefa Holjenčíka za nového šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Podľa Sakovej si je koalícia vedomá jeho káuz z minulosti, no potrebovali nahradiť odvolaného Andreja Jurisa skúseným odborníkom. "Každému človeku treba dať druhú šancu. On na to doplatil, šesť rokov, bol mimo v tejto oblasti," pripomenula Saková. Pokiaľ by Holjenčík znova pochybil, Saková dodala, že "razantne zakročí".

Viac o téme: EkonomikaPomocEnergieŠtátny rozpočetDenisa Saková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu