Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Okrúhly stôl s Ficom: Kádeháci Figeľ a Hrušovský prišli v červených kravatách!

Žeby pytačky? Zobraziť galériu (15)
Žeby pytačky?

BRATISLAVA - Strana Smer organizuje okrúhly stôl zástupcov politických strán, ktoré sa dostali do Národnej rady. Už pred desiatou hodinou sa začali v historickej budove parlamentu schádzať všetci lídri. Fico si na nich počkal, keďže dorazil ako prvý. Mikuláš Dzurinda zase ako jediný prišiel na miesto rokovania pešo. Nechýbali však ani luxusné limuzíny.

Zaujímavé je, že tradičné smerácke červené kravaty mali tentokrát na sebe predstavitelia KDH Ján Figeľ a Pavol Hrušovský. Daniel Lipšic zvolil modrú. Ostatní politici si vybrali neutrálne farby. Smeráci šedú, bugárovci modrú a šedú, Dzurinda bielu a Matovič prišiel bez kravaty.

Najväčší súboj je o pozíciu jedného z podpredsedov parlamentu, ktorú si nárokuje Most-Híd aj Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igora Matoviča. Podľa šéfa Mosta-Híd Bélu Bugára je nereálne, aby post dostali matovičovci.

Rokovanie Fica s opozíciou
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Bugár si nemyslí, že by tretí najvyšší volebný zisk Obyčajným ľuďom garantoval podpredsednícku pozíciu. „Keby len trošku rozmýšľal, použil svoj mozgový potenciál na to, aby neurážal poslancov minimálne posledný rok a pol, tak dnes by bolo reálne, aby tento post získali jeho ľudia. Ale je to nereálne,“ povedal Bugár pri príchode na rokovanie. Matovič si veľké nádeje na získanie tejto funkcie pre niekoho z poslancov hnutia nerobí. „Myslím si, že pán Bugár s Robertom Ficom majú dávno zákulisné dohody spravené.“

Robert Fico s opozíciou,
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Vladimír Labát)

Druhú podpredsednícku stoličku zrejme dostane KDH. Líder kresťanských demokratov Ján Figeľ pri príchode poznamenal, že stranícke orgány rozhodli o tom, že na túto pozíciu nominujú jeho. Figeľ tiež prezradil, že hnutie má záujem o vedenie branno-bezpečnostného či hospodárskeho výboru. Súčasný predseda Národnej rady SR Pavol Hrušovský a Figeľov stranícky kolega podľa vlastných slov za funkciou nesmúti. „Ja podporujem pána Figeľa,“ poznamenal.

Rokovanie Fica s opozíciou
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

O niektoré stoličky predsedov výborov majú záujem aj Obyčajní ľudia, Matovič však nechcel povedať o ktoré, ani prezradiť mená ľudí, ktorí by ich mohli zastávať. „Záleží, ako sa zhostí vedúcej úlohy v štáte strana Smer-SD,“ povedal. Delegácie SaS aj SDKÚ-DS bola na informácie ešte skúpejšia, vyjadria sa až po rokovaní.

Rokovanie Fica s opozíciou
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Predsedovia strán majú rokovať aj o podpore niektorých ústavných zákonov. Smer-SD zmenil svoje predvolebné stanovisko a chce hľadať podporu pre zrušenie trestnoprávnej imunity poslancov NR SR. Hovoriť sa bude aj o podpore zákonov, ktoré sa týkajú členstva SR v EÚ a eurozóne. KDH však chce na rokovaní opätovne otvoriť tému zrušenia Mečiarových amnestií a presadzovať princíp jeden mandát stačí.

Rokovanie Fica s opozíciou
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu