Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bitka o post podpredsedu parlamentu: Stoličku chcú Matovič aj Bugár!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Opoziční lídri sa dnes nedokázali dohodnúť na tom, ako si podelia funkcionárske stoličky v parlamente. „Neexistuje zhoda na obsadení dvoch postov podpredsedu národnej rady,“ povedal dnes po rokovaní parlamentných strán dosluhujúci predseda snemovne Pavol Hrušovský (KDH).

Podľa neho všetci rešpektujú nárok KDH na jednu zo stoličiek, ale otvorená zostáva otázka, kto obsadí druhú. Záujem o ňu má líder Mosta-Híd Béla Bugár aj Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igora Matoviča.

Hrušovský dodal, že matovičovci svojim opozičným kolegom nepovedali, koho chcú na podpredsednícke miesto nominovať. „Zatiaľ okrem Obyčajných ľudí všetci ostatní boli pripravení aj personálne predstaviť ponuku, oni nie,“ poznamenal. Hrušovský neprezradil, či KDH preferuje Most-Híd alebo obyčajných a upozornil, že karty rozdáva predovšetkým Smer-SD. „KDH môže vysloviť a vyjadriť svoj názor, ale o všetkých rozhodnutiach v parlamente bude rozhodovať jedna vládna strana Smer-SD,“ podčiarkol. Hrušovský aj predseda KDH Ján Figeľ chcú preto počuť, koho matovičovci navrhujú. 

Predseda SaS Richard Sulík dnes zopakoval, že nárok by si podľa neho mali uplatniť matovičovci, keďže spoločne s KDH majú v parlamente druhý najsilnejší poslanecký klub. Chápe ale aj výhrady oponentov. „Matovič proti sebe stihol poštvať asi všetkých poslancov.“ 

Opozícii podľa slov Hrušovského pripadne hospodársky výbor, výbor pre pôdohospodárstvo, zahraničie, ľudské práva a menšiny a k tomu päť kontrolných výborov – pre nezlučiteľnosť funkcií, pre kontrolu vojenského spravodajstva, SIS, pre kontrolu činnosti a kontrolu rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu. Zvyšných desať bude kontrolovať vládny Smer-SD. 

Parlamentné strany sa dnes zhodli aj na počtoch členov výborov, na tom, že pomery v nich budú kopírovať silu strán v pléne, aj na tom, že poslanecké grémium bude mať 11 členov. Smer-SD podľa Hrušovského navrhol, aby strany, ktoré nebudú mať podpredsedu parlamentu, boli silnejšie práve v poslaneckom grémiu. Otvorená je aj možnosť, že absencia podpredsedníckeho miesta sa bude kompenzovať predsedníckym kreslom vo výbore. 

Predsednícku stoličku v hospodárskom výbore si podľa Sulíka bude nárokovať SaS pre terajšieho ministra hospodárstva Juraja Miškova. Liberáli chcú mať aj miesto podpredsedu vo finančnom výbore a predsednícke miesto v jednom z kontrolných výborov. V ktorom, Sulík povedať nechcel, nechá opozičných partnerov, aby si vybrali prv. Sám Sulík má záujem pracovať v pôdohospodárskom výbore. „Myslím, že je najvyšší čas, aby tam bol niekto s ekonomickým vzdelaním, nielen ľudia, ktorí majú blízko ku farmárom,“ vysvetlil. 

Opoziční lídri sa zatiaľ nezhovárali o nomináciách do fiškálnej rady, ani o tom, kto dostane za opozíciu miesto viceguvernéra Národnej banky Slovenska. Stretnúť sa majú opäť v utorok 20. marca, podľa Sulíka by sa na tomto stretnutí mohli personálne otázky uzavrieť. Ustanovujúca schôdza parlamentu bude 4. apríla.

 

Tu bude player

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu