Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tajnostkári Matovičovci: Našli kandidáta na podpredsedu parlamentu!

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) už majú svojho kandidáta na podpredsedu Národnej rady (NR) SR. Dohodli sa na ňom počas dnešného rokovania poslancov, ktorí budú hnutie Igora Matoviča zastupovať v parlamente. Meno zatiaľ taja, prezradiť ho chcú v pondelok 19. marca.

Na dnešnom rokovaní matovičovci zároveň hovorili o obsadení parlamentných výborov. "Každý zadefinoval svoje priority," povedal Matovič. Jeho poslanci hovorili aj o tom, v ktorom výbore by chceli pôsobiť. Matovičovci sa na niektorých veciach už dohodli, niektoré otázky ešte zostali otvorené.
      
O obsadení dvoch kresiel podpredsedov parlamentu a výborov, ktoré ponúkol Smer-SD opozícii, dnes hovorili opoziční lídri. Piatim opozičným stranám sa nepodarilo dospieť k dohode, kto obsadí dva posty podpredsedov a ktorá strana bude predsedať ktorému z deviatich parlamentných výborov. Rokovať majú opäť v utorok 20. marca.
      
Smer-SD ponúkol opozícii predsedníctvo v hospodárskom, pôdohospodárskom, ľudskoprávnom a zahraničnom výbore. Okrem toho bude opozícia nominovať aj šéfov kontrolných výborov zameraných na činnosť SIS, Vojenského spravodajstva, činnosť a rozhodnutia Národného bezpečnostného úradu. Predseda z radov opozície bude aj na čele výboru pre nezlučiteľnosť funkcií.
      
Problém by nemal byť ani s nomináciou lídra KDH Jána Figeľa na funkciu podpredsedu parlamentu. O druhú pozíciu sa však sporia OĽaNO a Most-Híd. "Obyčajných" podporuje SaS, keďže OĽaNO je druhým najsilnejším opozičným subjektom. Podpredsedníčka SDKÚ-DS Lucia Žitňanská varuje, že ak sa opozícia nedohodne, o podpredsedovi za ňu rozhodne Smer-SD.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu