Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Fico: Vo vláde budú šéfmi diplomacie a hospodárstva nestraníci

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA – V novej vláde budú minimálne dvom rezortom - hospodárstva a diplomacie šéfovať nestraníci.

„Nebudú to členovia strany Smer-sociálna demokracia ani ľudia, ktorí by boli napojení na štruktúry tejto strany,“ vyhlásil Robert Fico po tom, ako si od prezidenta Ivana Gašparoviča prevzal poverenie zostaviť kabinet. Za ministra zahraničných vecí by chcel Miroslava Lajčáka, ktorý tento post zastával po odchode Jána Kubiša už v prvej Ficovej vláde a dnes je v medzinárodnej diplomacii. Pôsobí ako výkonný riaditeľ pre Rusko, východné partnerstvo a západný Balkán v Európskej službe pre vonkajšiu činnosť v štruktúrach EÚ. Fico zatiaľ nepozná jeho odpoveď na ponuku, doteraz spolu hovorili len telefonicky.

Osobne sa stretnú až dnes popoludní. „V prípade, ak pán Lajčák definitívne povie áno a ja verím, že povie áno, bude to obrovský prínos, pretože Slovensko sa môže oprieť aj v zahraničí o vynikajúcich diplomatov,“ vyhlásil Fico. Nechcel predbiehať, koľko nestraníkov na ministerských postoch napokon v kabinete bude.

Fico sa s prezidentom Gašparovičom už dnes rozprával o konkrétnych menách ľudí, ktorí by mohli zasadnúť do vlády. Kabinet zostaví víťaz volieb Smer-SD rýchlo, pripravení na vládnutie budú už po ustanovujúcej schôdzi parlamentu, ktorá je naplánovaná na 4. apríla. „Hneď po zasadnutí bude vymenovaná nová vláda,“ vyhlásil prezident Ivan Gašparovič. Fico povedal, že medializované informácie o tom, kto bude vo vláde, sa zhodujú so skutočnosťou na 70 až 80 percent, obsadenie niektorých postov ešte nedohodli.

„Nepovažoval by som za správne akékoľvek mená hovoriť dopredu, ešte predtým, ako o nich bude informovaný pán prezident,“ dodal Fico s tým, že niektoré mená sú už jasné. Na margo možných nestraníkov vo vláde uviedol, že pôsobili na významných postoch a majú záujem vláde pomôcť. Programové vyhlásenie bude veľmi podobné tomu, čo hovoril Smer pred voľbami. „Myslím si, že nebude treba využiť 30 dňovú lehotu od momentu menovania vlády do predloženia programového vyhlásenia,“ dodal.

Fico priznal, že pôsobenie na poste predsedu strany Smer-SD, ktorá má vyše 17-tisíc členov, je vážne. „Aj preto uvažujeme o posilnení niektorých pozícii, ktoré sa týkajú riadenia, manažovania tohto obrovského politického projektu, ale momentálne mám iné priority, ako uvažovať o tom, čo sa bude diať po zostavení vlády,“ uviedol Fico na margo otázky, či by oddelil funkciu premiéra od postu predsedu strany.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu