Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

SuperZverinec s Jankou Hospodárovou: Zatočte s najväčším nepriateľom vašich domácich maznáčikov!

Veterinárna lekárka Dagmar Zähringer a Janka Hospodárová
Veterinárna lekárka Dagmar Zähringer a Janka Hospodárová (Zdroj: psc)

BRATISLAVA - Parazity číhajú na našich domácich miláčikov takmer všade. Sú staré ako život sám, v priebehu vekov sa vyvíjali a prispôsobovali meniacemu sa prostrediu aj svojim hostiteľom.

Existencia parazitov je viazaná na iný organizmus - hostiteľa, bez ktorého nedokážu prežiť, tento vzťah je však na úkor hostiteľského organizmu. Parazity delíme na vonkajšie (blchy, kliešte) a vnútorné.
Jedným z celosvetovo najvýznamnejších prenášačov rôznych patogénnych organizmov spôsobujúcich ochorenia ako borelióza, anaplazmóza, babezióza, sú práved kliešte. Na svete je ich asi 800 druhov a našich domácich miláčikov musíme pred nimi chrániť. Včasným odstránením kliešťa výrazne znižujeme riziko možného prenosu patogénov.

Čo sa týka preventívnej ochrany, existuje viacero spôsobov:
Antiparazitné obojky – dlhodobo najpoužívanejší spôsob ochrany voči parazitom, účinná látka sa v malom množstve kontinuálne uvoľňuje na povrch tela psa, kde vytvára ochrannú bariéru, než sa vytvorí kompletná ochranná bariéra chvíľu môže to trvať až týždeň. Obojky sa označujú za jedny z najdlhodobejšie pôsobiacich antiparazitík.
Pipety – pipeta sa obyčajne aplikuje pozdĺž chrbtovej osi zvieraťa, účinnosť je kratšia, asi 1 mesiac.
Šampóny a spreje – vyznačujú sa najmä účelným využitím pre okamžité odstránenie parazitov zo zvierat, účinnosť je však krátka. Využíva sa najmä pred precháczkou v lese či na výletoch.
Ultrazvukové odpudzovače – fungujú na báze vysielania ultrazvukových impulzov, ktoré rušia (resp. paralizujú) blchy a kliešte v okolí, psy ani mačky tento zvuk nepočujú.

Vo videu sa dozviete nielen viac informácií o kliešťoch, ale aj o ďalších parazitoch. Veterinárnu lekárku Dagmar Zähringer vyspovedala opäť moderátorka Janka Hospodárová. A ak chcete vedieť viac alebo sa čokoľvek poradiť, svoje otázky môžete písať na mail: supezverinec@topky.sk, radi vám na ne zodpovieme.

SuperZverinec s Jankou Hospodárovou: Zatočte s najväčším nepriateľom vašich domácich maznáčikov! (Zdroj: NL/TH)

Na našej Facebook stránke práve prebieha súťaž o poukaz v hodnote 50 eur, utekajte sa všetci zapojiť! 

Viac o téme: Janka HospodárováParazityKliešteSuperZverinec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu