Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Železničné priecestia čakajú zmeny: Za všetkým je nápad Bruselu! Na TOTO sa pripravte

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vlaky stále patria medzi často využívané spôsoby prepravy naprieč celou Európou. Avšak aj tu platí, že iný kraj, iný mrav. Značenie na vlakových priecestiach sa totiž v jednotlivých štátoch líšia. To by sa však malo do pár rokov zmeniť. Dotkne sa to aj Slovákov.

Na zjednotení železničných priecestí sa dohodla Európska únia. Upozornil na to portál tvnoviny.sk. Slovensko by malo železničné priecestia preznačiť do piatich rokov. Aktuálne u nás platí, že svetelná signalizácia obsahuje dve červené svetlá a jedno blikajúce biele pod nimi, ktoré infomuje o tom, že systém je funkčný. Tri svetla tak ako u nás má zasa Maďarsko, či Belgicko.

archívne video 

ZSSK uviedla do prevádzky tri nové veľkokapacitné vlakové súpravy (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

V susednom Rakúsku už však majú dve rovnaké svetlá pod sebou. Sú červené a blikajú iba vtedy, keď prichádza vlak. Rovnako to funguje aj na priecestiach v Holandsku, Nemecku a nájsť takúto svetelnú signalizáciu môžete nájsť aj niektorých českých priecestiach. Špecifické je v tomto smere Francúzsko, ktoré má len jedno červené svetlo.

Účinnosť novely zákona je odložená až do roku 2029. Na to, či si EÚ pri zmenách zoberie príklad od nás  apo celej Únii budú svetlá tri, alebo sa zmien dočkáme na našich priecestiach, si ešte počkáme.

Viac o téme: ZjednotenieŽelezničné priecestieSvetelná signalizáciaEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu