Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vláda priniesla návrhy na podporu automobilového priemyslu a rozvoja elektromobility

Denisa Saková
Denisa Saková (Zdroj: TASR/František Iván)

KOŠICE - Posúdenie možnosti dotovania nákupu elektromobilov, ich zrýchlené odpisovanie či zvýhodnenie pri používaní diaľnic a rýchlostných ciest. To sú iba niektoré z viac ako troch desiatok navrhovaných opatrení na podporu automobilového priemyslu a rozvoja elektromobility, ktoré vo štvrtok s pripomienkou schválila vláda na výjazdovom rokovaní v Košiciach. Kabinet Roberta Fica (Smer-SD) sa zaoberal aj vplyvom elektromobility na prenosovú a distribučnú sústavu, podporou súčasných výrobcov automobilov, ale aj nedostatkom pracovníkov na trhu.

"Je záujmom SR, aby výrobné kapacity ostávali na území SR, ako aj udržanie pozície jednej z najpriemyselnejších krajín Európy," uviedlo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v predkladacej správe k materiálu. Štát by mal podľa rezortu podporovať budovanie investičných kapacít a výrobu dielov na výrobu automobilov vrátane elektromobilov a podporovať vzdelávanie a prípravu trhu práce najmä v odvetví automobilového priemyslu.

archívne video

MH vyhlasuje ďalšiu výzvu na podporu budovania nabíjacích staníc pre elektromobily (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) by mala podľa jedného z bodov návrhu uznesenia vlády iniciovať rokovania s aspoň jedným novým výrobcom elektromobilov alebo dôležitých dielov na výrobu elektromobilov. Slovensko by tak malo získať výrobu s vysokou pridanou hodnotou v rozsahu stredného podniku.

Rozvoj elektromobility je úzko spojený aj s rastúcimi nárokmi na elektrickú energiu. Rezort hospodárstva by spolu s rezortom financií mal posúdiť predpokladané nároky výrobcov automobilov na dodávky elektrickej energie a tieto zapracovať do desaťročného plánu rozvoja prenosovej sústavy a do plánov rozvoja distribučných sústav. Zároveň by malo MH zabezpečiť vypracovanie analýzy, ktorá posúdi vplyv rozvoja elektromobility na prevádzkovanie prenosovej a distribučných sústav vrátane vyhodnotenia vplyvu na ceny elektriny pre všetky typy odberateľov.

Slovensko v poslednom čase začína pociťovať nedostatok kvalifikovaných pracovníkov

Slovensko v poslednom čase začína pociťovať nedostatok kvalifikovaných pracovníkov. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) má podľa navrhnutého uznesenia vlády pripraviť a začať realizovať projekt na podporu vzdelávania a prípravy trhu práce v súlade s požiadavkami trhu práce najmä v odvetví automobilového priemyslu.

Na zvýšený nápor pracovníkov zo zahraničia by sa malo pripraviť ministerstvo vnútra. To má spracovať návrh na zriadenie troch klientskych cudzineckých centier v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach prepojených novým informačným systémom, ktoré majú pomáhať cudzineckej polícii pri prijímaní a vybavovaní žiadostí o udelenie alebo obnovenie prechodného pobytu pre zahraničných zamestnancov.

Viac o téme: DopravaNákupVládaDiaľniceRýchlostné cestyElektromobilyDenisa Saková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu