Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VAROVANIE Slovensko zasiahne víchrica WENCKE: Intenzívne búrky a vietor, pokoriť má hranicu 100 km/h!

(Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA – Už v najbližších hodinách sa počasie na Slovensku výrazne zmení. Rozsiahla tlaková níž, ktorá zasiahne aj naše územie prinesie do Európy sneh, búrky ale predovšetkým silný vietor.

Hoci posledné dni to skôr vyzeralo na predčasný príchod jar, zima nepovedala ešte posledné slovo. Práve tieto mesiace a ročné obdobie je typické pre príchod hlbokých tlakových níží, ktoré prinášajú do Európy upršané a veterné počasie, informuje imeteo.sk. K zmene by tak malo dôjsť už v najbližších hodinách a počasie v Európe sa výrazne zhorší.

Farmári sa presúvajú na protest po Bratislave (Zdroj: Tip čitateľa/Ján)

Rozsiahla tlaková níž, ktorá dostala pomenovanie WENCKE prinesie búrky, ale aj výdatnejšie sneženie. Jej stred sa bude presúvať cez juh Severného mora smerom na Dánsko a Škandináviu. Naše územie zasiahne najmä v podobe veterného počasia a zrážok. Práve zrážky by mohli byť aj intenzívnejšie, pretože k tlakovej níži WENCKE sa pridá na konci týždňa ďalšia tlaková níž, ktorá sa bude presúvať od Talianska smerom k Českej republike.

Poryvy vetra môžu spôsobiť materiálne škody

Najintenzívnejšie zrážky a poryvy vetra očakávajú odborníci v noci zo štvrtka na piatok, keď v oblasti Beneluxu a Nemecka môže rýchlosť vetra prekročiť 100 km/h a napáchať aj množstvo materiálnych škôd. Poryvy vetra na Slovensku začnú silnieť v priebehu dnešného dňa, na väčšine územia bude vietor dosahovať rýchlosť okolo 50 km/h, no na horách by mohol prekonať aj hranicu 100 km/h a potrápiť tak turistov.

Výdatnejšie zrážky až do soboty

V Európe sú očakávané aj intenzívne búrky, no naše územie zasiahne tlaková níž iba v podobe výdatnejších zrážok. Tie by mohli od piatkového rána až do sobotňajšieho večera priniesť od 20 do 50 mm zrážok. Najviac zrážok majú byť podľa portálu imeteo.sk v Banskobystrickom kraji na južných návetriach. Sneženie možno očakávať iba v Alpách, kde by mohlo spadnúť od 30 do 60 cm čerstvého snehu, severovýchod Talianska a severozápad Slovinska by mohol prekvapiť dokonca až meter čerstvej nádielky snehu. Možno práve tieto správy potešia lyžiarov a dovolenkárov smerujúcich do Álp.

Viac o téme: PočasieVíchricaWENCKE
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu