Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

AKTUÁLNE Matúš Šutaj Eštok si definitívne môže vydýchnuť: Opozícii sa ho odvolať nepodarilo!

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

BRATISLAVA - Zostáva na svojom mieste. V parlamente od štvrtka prebiehala mimoriadna schôdza, ktorá mala jediný cieľ - opozícia sa snažila odvolať ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD). Dôvodom boli viaceré kroky, ktoré počas svojho krátkeho úradovania urobil. Koalícia však svojho ministra v kľúčový moment podržala.

Parlament ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka neodvolal (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Za Eštokov koniec hlasovalo 61 z prítomných poslancov. Proti bolo 75. Minister vnútra tak zostáva na svojej stoličke. "Opozičný cirkus sa skončil s očakávaným výsledkom. Idem ďalej pracovať na bezpečnom Slovensku, kde zákon platí rovnako pre každého," okomentoval na sociálnej sieti minister. 

AKTUÁLNE Matúš Šutaj Eštok
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Reprofoto/ NR SR)

Podľa KDH minister vnútra rozdeľuje spoločnosť

Podľa minister vnútra Matúš Šutaj Eštok podľa KDH neukončil chaos, ktorý sľuboval ukončiť. Jeho konanie rozdeľuje spoločnosť, prehlbuje konflikty a prináša hanbu na medzinárodnej úrovni. Poslanci Národnej rady za KDH preto hlasovali za jeho odvolanie.  "Ministrovi stačilo len pár dní na to, aby svojimi krokmi a arogantným správaním presvedčil nás a aj celú verejnosť, že by mal vo svojej funkcii skončiť," uviedla v stanovisku šéfka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková. Šutaj Eštok podľa nej neprináša sľúbený pokoj, poriadok a riadne demokratické fungovanie inštitúcií.

AKTUÁLNE Matúš Šutaj Eštok
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

KDH kritizuje ministra aj za to, že nedokázal ukončiť vojnu v polícii a podľa hnutia sa vyhrážal sudcovi len preto, lebo nerozhodol tak, ako chcel on. "Minister bol síce akčný v hone na utečencov, ktorí neexistujú, no za celý čas vo funkcii nedokázal zdvihnúť telefón a zavolať šéfke Úradu na ochranu oznamovateľov," doplnila šéfka klubu hnutia.

AKTUÁLNE Matúš Šutaj Eštok
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podľa SaS ministra vnútra podržali vo funkcii ministra vnútra ľudia, ktorým mimoriadne záleží na zahladení a nevyšetrovaní káuz. Sú do nich totiž zapletení buď oni sami alebo ľudia im blízki. Liberáli rovnako KDH hlasovali za odvolanie. "Smer a SNS veľmi dobre vedia, aké kauzy sa začali počas predchádzajúcej vlády vyšetrovať a aký dopad to na nich malo. Aj preto im extrémne záleží na tom, aby bol na čele ministerstva vnútra človek, na ktorého sa môžu spoľahnúť," skonštatoval v stanovisku predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling. Šutaj Eštok sa stal podľa jeho slov symbolom pomsty premiéra Roberta Fica (Smer-SD). "Znamená to, že nič sa nebude diať a všetko bude pokračovať tak, ako si Robert Fico želá," doplnil.

AKTUÁLNE Matúš Šutaj Eštok
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podľa Romama Mikulca (Slovensko, Za ľudí, KÚ) koalícia podržala ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) vo funkcii, hoci sa jej nepodarilo argumentami presvedčiť o tom, že patrí na tento post. Zdôraznil, že minister porušil zákon a svoju činnosť prispôsobil predvolebným sľubom premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o pomste čestným vyšetrovateľom, ktorí vyšetrovali kauzy týkajúce sa Smeru-SD a Hlasu-SD.

Mikulec na stredajšej tlačovej konferencii pripomenul, že Šutaj Eštok pristúpil neeticky k vyhodeniu policajného prezidenta Štefana Hamrana, kritizoval aj jeho prístup k vyšetrovateľom, tzv. čurillovcom. Koalícia ich podľa neho dehonestuje len preto, že vyšetrovali kauzy týkajúce sa Smeru-SD a Hlasu-SD. Hoci sa teraz nepodarilo ministra odvolať, Mikulec avizuje, že to budú skúšať ďalej.

Roman Mikulec
Zobraziť galériu (9)
Roman Mikulec  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Progresívne Slovensko zaasa uviedlo, že bude naďalej pozorne sledovať kroky ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD). Dôvody na odvolanie šéfa rezortu vnútra totiž podľa nich naďalej pretrvávajú. "Veľmi pozorne budeme sledovať, čo robí minister vnútra. Pomsta, odveta, ktorú vykonáva na objednávku Roberta Fica, je z jeho konania zjavná," povedal predseda strany Michal Šimečka.

Poznamenal, že hoci Šutaj Eštok zostáva ministrom, zostávajú platné aj dôvody, pre ktoré žiadali jeho odvolanie. Neodzneli totiž žiadne pádne argumenty, ktoré by dôvody na jeho odvolanie vyvrátili. "Sám minister ich nevyvrátil a kolegovia ho nedostatočne obhájili," povedal. Konanie a kroky ministra vnútra označil za hulvátske, arogantné a zastrašujúce.

Michal Šimečka
Zobraziť galériu (9)
Michal Šimečka  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Čistky vo vedení polície aj porušovanie zákona

Poslanci Národnej rady ukončili diskusiu k návrhu na odvolanie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka dnes dopoludnia. Schôdza pritom začala ešte minulý štvrtok. V závere vystúpili opoziční poslanci, za navrhovateľov tiež šéf Progresívneho Slovenska Michal Šimečka a vystúpil aj poslanec Tibor Gašpar (Smer-SD). 

Opozícia chce Šutaja Eštoka odvolať pre čistky vo vedení polície aj pre porušovanie zákona. Opozícia trvá na vyslovení nedôvery, koalícia to odmieta. Vláda s návrhom na odvolanie nesúhlasí.

Viac o téme: OdvolávanieMinister vnútraMimoriadna schôdzaMatúš Šutaj EštokParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu