Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Advokát Čurilovcov sa chytil do vlastnej pasce: Podal podnet na Generálnu prokuratúru

Advokát JUDr. Peter Kubina
Advokát JUDr. Peter Kubina (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Advokát JUDr. Peter Kubina (ďalej aj ako "advokát") podal podnet na Generálnu prokuratúru Slovenskej republiky (ďalej len "GP") na preskúmanie zákonnosti postupu ministra vnútra SR v rámci odvolacieho konania vedeného vo veci rozkladov podaných vyšetrovateľmi voči personálnym rozkazom ministra vnútra SR, ktorým boli vyšetrovatelia dočasne pozbavení výkonu štátnej služby do právoplatného skončenia trestného stíhania. (s výnimkou jedného prípadu, ktorý nebol postúpený GP).

Podanie podnetu na GP advokát opiera o údajné porušenie zákona na úseku nečinnosti orgánu verejnej správy, pretože odvolací orgán podľa jeho právneho názoru nevydal v zákonnej lehote 60 dní od podania rozkladu druhostupňové rozhodnutie a ani neupovedomil účastníka konania.

archívne video

Šeciálny prokurátor Daniel Lipšic: Ochrana oznamovateľom respektíve vyšetrovateľom NAKA bola poskytnutá zákonne (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

K uvedenému tvrdeniu ministerstvo vnútra SR opakovane podotýka, že doručením rozkladu prvostupňovému orgánu nemôže začať konanie na odvolacom orgáne. O podanom riadnom opravnom prostriedku (rozklade) môže v určitom časovom období (spravidla do 30 dní) po jeho podaní rozhodnúť stále prvostupňový orgán v rámci autoremedúry.

To v praxi znamená, že podaním rozkladu ešte nezačína konanie na odvolacom orgáne. Až po ukončení konania v rámci autoremedúry a následnom postúpení rozkladu (spolu so spisovým materiálom)  odvolaciemu orgánu začína plynúť 60 dňová lehota na rozhodnutie.

Ministerstvo poukazuje na rozsudok

Ministerstvo vnútra SR v tejto súvislosti poukazuje napr. na rozsudok Najvyššieho súdu SR vyjadrený v jeho rozsudku zo dňa 05. 04. 2016, ktorý uvedenú argumentáciu jednoznačne podporuje. Minister vnútra SR v nadväznosti na vyššie uvedené zdôrazňuje, že podanie podnetu na GP, prostredníctvom ktorého sa advokát podľa jeho tvrdení snaží odstrániť prieťahy v konaní, však paradoxne spôsobilo, že v dôsledku predloženia administratívneho spisu GP, nebude možné o podanom rozklade rozhodnúť do 60 dní (odo dňa začatia konania na odvolacom orgáne). Z týchto skutočností jednoznačne vyplýva, že advokát na jednej strane  poukazuje na prieťahy v konaní ministra vnútra SR, na strane druhej, svojim neuváženým konaním ich spôsobuje sám.

Viac o téme: KauzaProkuratúraPodnetSúd Ministerstvo vnútraPeter KubinaČurilovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu