Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Protesty pre Úrad špeciálnej prokuratúry budú pokračovať: Gašpar však vníma podporu na zrušenie

Tibor Gašpar
Tibor Gašpar (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Protesty proti zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) budú pokračovať a pridajú sa k nim aj ďalšie mestá. Vo štvrtkovej diskusnej relácii TV JOJ Na hrane to uviedla poslankyňa parlamentu Mária Kolíková (SaS). Pre poslanca Tibora Gašpara (Smer-SD) sú dôkazom demokracie. Od ich voličov však vníma podporu na zrušenie ÚŠP.

"Je to dôkaz demokracie, v rámci sociálnych sietí a odozvy od našich voličov dostávame naopak podporu," zdôraznil Gašpar. Kolíková priblížila, že ďalšie protesty proti zrušeniu ÚŠP sú naplánované na utorok (19. 12.). Okrem miest kde už prebiehali, sa podľa jej slov uskutočnia aj v Považskej Bystrici, Trenčíne či Liptovskom Mikuláši.

archívne video

Tibor Gašpar po stretnutí strany Smer-SSD (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Kolíková upozornila, že Slovensko sa k ÚŠP fakticky zaviazalo v medzinárodných dokumentoch, v zmluvách na úrovni Rady Európy a OSN v efektívnom boji proti korupcii. "Je z nich zrejmé, že robiť práve takéto špecializované inštitúcie je dôležité a dobré," poznamenala. 

EÚ ani Ústava Slovenska nebránia zrušeniu ÚŠP

Gašpar skonštatoval, že EÚ ani Ústava SR nebránia zrušeniu ÚŠP. Nie je podľa neho dôvod na žiadne ekonomické sankcie, pokiaľ ich nebude vylobovať opozícia. "Zdôvodňujeme celý tento proces tým, že je zákonný," argumentoval. Poukázal na rozhodnutia, ktoré majú dokázať systematické porušovanie ľudských práv zo strany ÚŠP. Priblížil, že obsahujú niekoľko priamych dôkazov porušenia právneho štátu. "Nikdy ste ich neukázali," upozornila Kolíková a vyzvala ho, aby tak konečne urobil.

Viac o téme: DemokraciaSaSProtestyTibor GašparMária KolíkováÚrad špeciálnej prokuratúry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu