Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Susko v Prahe rokoval s českým ministrom aj o probléme veľkého počtu väzňov

Boris Susko
Boris Susko (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

PRAHA/BRATISLAVA - Slovenský minister spravodlivosti Boris Susko vo štvrtok navštívil Prahu. V hlavnom meste ČR sa stretol s českým rezortným partnerom Pavlom Blažkom, s ktorým hovorili napríklad o probléme vysokého počtu väzňov v oboch krajinách. Po skončení rokovania to uviedli na tlačovej konferencii, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Ministri podľa Suska diskutovali najmä o trestnej politike štátu. "Cieľom slovenskej vlády je zmeniť doterajší princíp trestnej politiky štátu z represívnej funkcie na preventívnu, prevýchovnú a resocializačnú funkciu, a to najmä tým, že chceme znížiť počet väznených osôb znižovaním trestných sadzieb a ich harmonizáciou s vyspelými krajinami EÚ a chceme sa tak priblížiť Rakúsku, Nemecku, ale aj ČR," uviedol slovenský minister.

Archívne video

Boris Susko po schávlení programového vyhlásenia: Prioritou je súdna mapa (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa Blažka patrí Slovensko aj Česko k štátom, v ktorých je najviac väzňov na počet obyvateľov. "To nie je dobrý údaj. To znamená, že zaostávame v niečom, čo by som nazval moderné trestanie, a tento problém máme spoločný," zdôraznil. Zároveň pripomenul, že na Slovensku pripravoval reformu na riešenie tohto problému už jeden zo Suskových predchodcov Viliam Karas. Vyzdvihol, že nová vláda chce nadviazať v tejto oblasti. 

 

Minister spravodlivosti SR Boris Susko a minister spravodlivosti ČR Pavel Blažek sa dnes stretli na prvom bilaterálnom...

Posted by Ministerstvo spravodlivosti SR on Thursday, November 23, 2023

Podľa Suska je ČR významným partnerom Slovenska v justícii, prokuratúre alebo ďalších zložkách spravodlivosti. "Tlmočil som záujem novej vlády ďalej prehlbovať nadštandardnú spoluprácu medzi našimi krajinami, osobitne medzi našimi rezortmi," dodal. Podľa svojich slov tiež českého partnera požiadal, aby štáty V4 postupovali spoločne v otázkach, v ktorých sa zhodnú. Ako V4 by dokázali presadiť spoločné záujmy aj na pôde EÚ, doplnil Susko.

Viac o téme: Návšteva ČeskoSmerMinisterBoris Susko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu