Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Zmenami vo fungovaní ambulantných pohotovostí sa bude zaoberať ďalšia vláda, poznamenal Palkovič

(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR prichystá zmenu vo fungovaní ambulantných pohotovostí až pre ďalšiu vládu. Vyplýva to z vyjadrenia ministra zdravotníctva Michala Palkoviča po stredajšom rokovaní vlády.

Ako poukázal, v parlamente sa nenašiel poslanec, ktorý by si osvojil návrh zmien vo fungovaní ambulantných pohotovostí. "Tým, že si to nikto neosvojil a nemáme indície, že by si to niekto chcel osvojiť, tak to pripravíme do ďalšej vlády, ktorá bude po predčasných voľbách," povedal.

Michal Palkovič o ambulantnej pohotovostnej službe (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ministerstvo zdravotníctva navrhlo skrátenie ordinačných hodín v ambulantných pohotovostiach do 20.00 h. Chce tiež zredukovať sieť detských ambulantných pohotovostí. Odôvodňuje to okrem iného nedostatkom a preťaženosťou primárnych pediatrov. Zmeny by privítali zástupcovia ambulancií či pediatri. Naopak, nesúhlasia s nimi Asociácia nemocníc Slovenska, Lekárske odborové združenie ani Združenie miest a obcí Slovenska.

Návrh napríklad na zrušenie detskej pohotovosti v Námestove kritizoval predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). "Je to podľa mňa nelogické rušiť ambulanciu, kde je veľa pacientov aj dostatok lekárov a presúvať ich do inej ambulancie vzdialenej desiatky kilometrov, kde nemajú dostatok zdravotného personálu, aby to vykryli. Preto som presvedčený, že bude najlepšie zachovať pohotovostnú ambulanciu pre deti a dorast v Námestove," dodal.

Viac o téme: VládaMichal PalkovičAmbulantné pohotovosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu