Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

MIMORIADNE Súd rozhodol v prípade vraždy Kuciaka: Zsuzsová je vinná! Prekvapivý verdikt o Kočnerovi

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky - Maarty)

PEZINOK - Druhé kolo rozhodovania v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej je na konci. Slovensko sa dnes dozvie verdikt senátu Špecializovaného trestného súdu pod vedením predsedníčky Ruženy Sabovej. Rozsudok si môžete vypočuť ONLINE.

Aktualizované o 20:30

Predseda Smeru-SD Robert Fico nemá podľa svojich slov informácie, aby mohol komentovať súdne rozhodnutie oslobodiť Mariana Kočnera a odsúdiť Alenu Zsuzsuovú. "Tlak médií uložiť obidvom doživotný trest bol enormný, preto sa na verdikt súdu pozerám s rešpektom," reagoval na sociálnej sieti. Zároveň kritizoval špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, že je "zloduch" a poukazoval na jeho údajné kontakty s Alenou Zsuzsuovou.

 

NA ČELE ŠPECIÁLNEJ PROKURATÚRY STOJÍ ZVER V ĽUDSKEJ KOŽI! Nemám informácie, aby som mohol komentovať súdne rozhodnutie...

Posted by Robert Fico on Friday, May 19, 2023

Mimoparlamentné KDH poukázalo na to, že piatkové rozhodnutie otvára mnohé otázniky a nemožno sa čudovať, že v mnohých vyvoláva prekvapenie. "Pre Slovensko je kľúčové, aby u nás fungoval právny štát a spravodlivosť platila pre každého," skonštatovalo v stanovisku. Hnutie avizovalo, že k rozsudku sa vyjadrí po písomnom zdôvodnení rozhodnutia súdu. 

Šéfka Za ľudí Veronika Remišová verí, že Najvyšší súd spravodlivo rozhodne aj o Marianovi Kočnerovi.

Aktualizované o 20:10

Predseda vlády SR Ľudovít Ódor  rozhodnutie súdu v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka plne rešpektuje, aj keď sa osobne nevie ubrániť zmiešanému pocitu. Jeho stanovisko poskytol Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

"Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej ostáva aj po dnešku otvorenou traumou. Rozhodnutie súdu plne rešpektujem, aj keď sa osobne neviem ubrániť zmiešanému pocitu. Stále nie sme na konci a cesta k spravodlivosti pokračuje. Teraz to nemôžeme vzdať," uviedol. 

MIMORIADNE Súd rozhodol v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované o 20:05

Prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Matúša Harkabusa teší, že kľúčový svedok v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov Zoltán Andruskó je pre senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku vierohodný. Obhajca Mariana Kočnera Marek Para hovoril po piatkovom oslobodení jeho klienta spod obžaloby o slabých dôkazoch.

VIDEO: Obhajca Mariana Kočnera reaguje na rozsudok v kauze Kuciak

Obhajca Mariana Kočnera reaguje na rozsudok v kauze Kuciak (Zdroj: TASR/ Jaroslav Novák)

"Teší nás, že súd považuje Zoltána Andruskóa za vierohodného. V odvolacom konaní sa budeme snažiť dať čo najvyčerpávajúcejšie argumenty pre to, aby Najvyšší súd mohol znovu vec posúdiť v celej šírke dokazovania," povedal prokurátor. Len ťažko akceptuje argument súdu o tom, že by mala Alena Zsuzsuová. ktorú súd uznal za vinnú, pripravovať vraždy bez Mariana Kočnera. Odsúdenie obžalovanej však podľa jeho slov odkláňa verejnú debatu od údajných alternatívnych objednávateľov.

VIDEO Prokurátor Harkabus reaguje na rozsudok v kauze Kuciak

Prokurátor Harkabus reaguje na rozsudok v kauze Kuciak (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Podľa splnomocnenca Kuciakovcov Romana Kvasnicu sa odsúdením Aleny Zsuzsuovej zmenila situácia z pohľadu hľadania spravodlivosti pre zavraždeného novinára a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú k lepšiemu. "Prvostupňový súd viacero a možno až všetky pochybenia z pôvodného konania zopakoval, niektoré ešte prehĺbil," doplnil ďalší splnomocnenec rodiny zavraždeného novinára Peter Kubina.

VIDEO Splnomocnenci poškodených Kvasnica a Kubina reagujú na rozsudok v kauze Kuciak

Splnomocnenci poškodených Kvasnica a Kubina reagujú na rozsudok v kauze Kuciak (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"Vnímame rozsudok ako oslobodzujúci, bude odvolacie konanie, takže sme zdržanliví, ale jednoznačne tvrdíme, že dôkazy sú v jeho prospech," uviedol obhajca Mariana Kočnera, Marek Para. Poznamenal, že ide o výsledok slabých dôkazov, na ktoré upozorňovali, ako aj toho, že prokuratúra obišla mnohé fakty. Kritizoval prokurátorov za ich mediálne vyjadrenia a mediálny tlak.

Aktualizované o 18:50

Alena Zsuzsuová bola podľa senátu emočne, materiálne a finančne závislá od Mariana Kočnera. Motívom obžalovanej na objednanie vrážd novinára, prokurátorov Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho, mala byť preto obava zo straty finančných a iných materiálnych plnení z jeho strany. 

MIMORIADNE Súd rozhodol v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované o 18:20

Niekdajší prvý námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky, ktorý je tiež jedným z poškodených, sa o rozsudku dozvedel z médií. "Súdne rozhodnutie rešpektujem. K trestnej veci sa vyjadrím po doručení písomného vyhotovenia rozhodnutia," uviedol.

Aktualizované o 18:12

Prezidentka Zuzana Čaputová je z rozsudku v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka sklamaná a prekvapená. Rozhodnutie však podľa nej treba rešpektovať. Vyplýva to z jej vyjadrenia na sociálnej sieti. "Zrejme nie som jediná, ktorá teraz cíti sklamanie a prekvapenie z dnešného rozsudku. Súd odsúdením Aleny Zsuzsovej a oslobodením Mariana Kočnera čiastočne potvrdil príbeh, ktorý sa stal, avšak nateraz ostal nedopovedaný," povedala. 

 

Zrejme nie som jediná, ktorá teraz cíti sklamenie a prekvapenie z dnešného rozsudku. Súd odsúdením Aleny Zsuzsovej a...

Posted by Zuzana Čaputová on Friday, May 19, 2023

Aktualizované o 17:40

Kuciakovci sa podľa vlastných slov voči rozsudku odvolajú. "To nemôže takto zostať," povedal Kuciakov otec. Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka, ktorý je zase poškodeným v prípade prípravy vrážd prokurátorov, reagoval tým, že uvedomenie si, že mohol byť predmetom úvah o fyzickej likvidácii, zásadne zmenilo život jemu i jeho rodine. "Čo sa však nezmenilo a nikdy sa nezmení, je to, že nieto tej sily, ktorej by sa napriek neprestajnej snahe podarilo urobiť ma niekým iným," podotkol na sociálnej sieti. 

 

K dnešnému rozsudku Špecializovaného trestného súdu, v ktorom vystupujem v procesnom postavení poškodeného, rešpektujúc prezumpciu neviny:

Posted by Maroš Žilinka - generálny prokurátor SR on Friday, May 19, 2023

Aktualizované o 16:45

Rodiny zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej nerozumejú verdiktu súdu v prípade ich vraždy. Súdnu sieň opustili ešte počas vyhlasovania rozsudku, ktorým Špecializovaný trestný súd (ŠTS) spod obžaloby oslobodil podnikateľa Mariana Kočnera. "Absolútne nechápem. Zsuzsová odsúdená, Kočner nevinný,"  skonštatoval otec Jána Kuciaka. Rodina zavraždených je z rozsudku sklamaná.

Kauza Kuciak a príprava vrážd prokurátorov
Zobraziť galériu (5)
Kauza Kuciak a príprava vrážd prokurátorov  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"Fuj nášmu súdnictvu," povedala mama Martiny Kušnírovej. Vulgárne tiež zanadávala. Podnikateľa Mariana Kočnera v piatok ŠTS oslobodil spod obžaloby v prípade objednávky vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka aj v kauze prípravy vrážd prokurátorov. Alena Zsuzsová je vinná. Súd jej vymeral 25-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody.

Aktualizované o 16:00

Alena Zsuzsová je vinná v prípade objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Rovnako ju súd uznal vinnou aj z objednávky vraždy Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho. Senát ju odsúdil na 25 rokov väzenia s maximálnym stupňom stráženia. Na vine Aleny Zsuzsovej sa zhodli všetci traja členovia senátu.

"Vykonané dôkazy musia jednoznačne a s najvyšším stupňom istoty preukazovať, že práve obžalovaný je tou osobou, ktorá skutok spáchala," zdôraznila Sabová. Dodala, že akékoľvek rozumné pochybnosti je potrebné vykladať v prospech obžalovaného. Vina Aleny Zsuzsovej a Dušana Kracina bola podľa jej slov dokázaná priamymi a nepriamymi dôkazmi.   

"V prejednávanej trestnej veci boli dané také dôvodné pochybnosti, ktoré po nestrannom zhodnotení všetkých skutočností vyplývajúcich z dostupných dôkazov nesmerovali u všetkých zákonných sudcov k ustálenému presvedčeniu o vine obžalovaného Mariana Kočnera" doplnila predsedníčka senátu. 

Z prípravy vrážd Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho je vinný aj Dušan Kracina. Súd ho odsúdil na osem rokov väzenia so stredným stupňom stráženia. Zároveň mu uložil aj psychiatrické liečenie pre patologické hráčstvo.

Darka Dragića súd oslobodil spod obžaloby, podľa ktorej mal plánovať vraždu Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho,

Mariana Kočnera súd spod obžaloby oslobodil. Rodiny Jána Kuciaka aj Martiny Kušnšnírovej po Kočnerovom oslobodzujúcom rozsudku oputili pojednávaciu miestnosť. Kočnera oslobodili aj v prípade prípravy vrážd prokurátorov. Na Kočnerovej nevine sa členovia senátu zhodli v pomere 2:1.

Kauza Kuciak a príprava vrážd prokurátorov
Zobraziť galériu (5)
Kauza Kuciak a príprava vrážd prokurátorov  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Aktualizované o 15:00

Začalo sa hlavné pojednávanie v pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a príprave vrážd prokurátorov. Dnes by sa mal vyniesť rozsudok. Príromní sú aj rodičia a súrodenci zavraždeného novinára, ako aj mama a rodina Martiny Kušnírovej.

Pred vyše rokom Najvyšší súd zrušil prvostnupňový rozsudok v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a prípad vrátil na Špecializovaný trestný súd. Ten vtedy Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú spod obžaloby oslobodil. Začalo sa tak druhé kolo hlavného pojednávania. To bolo spojené aj s prípadom prípravy vrážd prokurátorov Maroša Žilinku, Daniela Lipšica a Petra Šufliarskeho. V tejto kauze je okrem Zuszovej a Kočnera obžalovaný aj Dušan Kracina a Darko Dragić.

Aj druhýkrát dostal prípad do rúk rovnaký senát Špecializovaného trestného súdu, ktorý vedie sudkyňa Ružena Sabová. Pribudli však aj nové dôkazy. Prokurátori Matúš Harkabus a Daniel Mikuláš priniesli informácie, že Marian Kočner lustroval ľudí v databáze Sociálnej poisťovne. Obžalovaný Kočner sa napokon k tomu priznal, no tvrdil, že sa do tejto databázy dostal len raz alebo dvakrát. Povedal, že si v nej lustroval mená prokurátorov, ktorým chcel dať spraviť "matematický horoskop". 

Ďalším dôležitým dôkazom bola aj analýza správ v šifrovanej komunikácii Threema. Obaja, Kočner aj Zsuzsová, potvrdili, že si písali v šifrách, pretože sa poznali dlho. Jazykovedci z Univerzity Komenského však zistili, že najintenzívnejšie používali šifry práve v období pred vraždou Jána Kuciaka. 

Nie som vrah, vyhlásil Kočner

Marian Kočner vo svojej záverečnej reči trval na svojej nevine a na tom, že si žiadnu vraždu neobjednal. Uviedol, že sa necítil byť článkami zavraždeného novinára Jána Kuciaka nijako ohrozovaný. "Je pravda, že používam v komunikácii často expresívne výrazy, nie som svätec, ale nie som vrah," zdôraznil. Dodal, že tam, kde je nedostatok dôkazov, pracuje obžaloba najmä s emóciami. "Verím, že rozhodnete na základe nespochybniteľných faktov a dôkazov," odkázal Kočner sudcom. Pred senátom Špecializovaného trestného súdu povedal, že obvinenie v kauze Donovaly mu nebolo vznesené na základe Kuciakovho článku.

Záverečná reč Mariana Kočnera

Záverečná reč Mariana Kočnera: Nie som svätec, ale nie som ani vrah (Zdroj: Topky/Maarty)

Písanie Kuciaka o jeho osobe podľa neho nevybočovalo z bežného rámca iných médií. Zdôraznil, že nikdy neriešil spory s novinármi násilím. Tvrdil, že sa kľúčový svedok Zoltán Andruskó rozhodol obchodovať so spravodlivosťou. To, že svedok vypovedal o príprave vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku až niekoľko mesiacov po zadržaní, má podľa Kočnera dokazovať jeho nevinu. Odmietol, že by mal motív na objednávku vrážd prokurátorov Petra Šulfiarskeho a Žilinku. "Osobne som presvedčený, že príprava vraždy Daniela Lipšica je absolútny nezmysel," doplnil. Rovnako na svojej nevine trvá aj Alena Zsuzsová.

Vo svojej záverečnej reči zároveň spochybňovala dôveryhodnosť výpovedí svedka Zoltána Andruskóa, ktorý ju z objednávok vraždy novinára Jána Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov usvedčuje. Pýtala sa, či existuje dôkaz, že by si u Andruskóa objednala niektorú z vrážd. "Neexistuje žiadna komunikácia, žiadny svedok, žiadny kamerový záznam," ponúkla odpoveď na svoju otázku. Tvrdila, že Zoltánovi Andruskóovi nič nedlžila, naopak, mala mu v minulosti požičať peniaze na rekonštrukciu bytu.

Záverečná reč Aleny Zsuzsovej

Záverečná reč Aleny Zsuzsovej: Nikdy som si neobjednala žiadnu vraždu (Zdroj: Topky/Maarty)

Pokračovanie záverečnej reči Aleny Zsuzsovej

Vražda Kuciaka: Pokračovanie záverečnej reči Aleny Zsuzsovej (Zdroj: Topky/Maarty)

Odškodné milión eur

V piatok na hlavnom pojednávaní prednášali záverečné reči splnomocnenci poškodených advokáti Peter Kubina a Roman Kvasnica. Rodičia Jána Kuciaka žiadajú odškodné milión eur. Na dokázanie viny obžalovaných z objednávok vrážd je podľa neho dostatok dôkazov. Svedok Zoltán Andruskó usvedčujúci Zsuzsovú a Kočnera sa podľa Kubinu počas výpovedí "v podstatných okolnostiach nikdy nemýlil a ani si neprotirečil". Dodal, že vierohodnosť jeho výpovedí je potvrdzovaná aj Dušanom Kracinom a Iľjom Weissom i ďalšími vykonanými dôkazmi.

Poukázal tiež na to, že Kočner a Zsuzsová na rozdiel od minulosti nepopreli autenticitu textových správ, ktoré boli čítané na hlavnom pojednávaní. "Zmenilo sa to z popierania autenticity správ na popieranie šifier," zdôraznil. Upriamil pozornosť na kódovaný jazyk o vypadnutom zube, snehu, zlatom prasiatku či svrabe, ktorá bola použitá v textovej komunikácii. Dodal, že ak si obžalovaní písali o bežných denných veciach, žiadne šifry nepoužívajú. "Je neprípustné, aby súdy rozhodovali pod vplyvom verejnej mienky," podotkol Kubina. Zároveň je podľa neho neprípustné, aby sudcovia ukazovali svojím rozhodovaním odvahu vzoprieť sa verejnej mienke.

Záverečná reč splnomocneca poškodených Romana Kvasnicu

Neexistuje pochybnosť o tom, že si Kočner objednal vraždu Kuciaka, vyhlásil Roman Kvasnica (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Roman Kvasnica zase uviedol, že práca zavraždeného Jána Kuciaka mala negatívny dopad na Mariana Kočnera. Pripomenul aj telefonát, v ktorom sa Kočner Kuciakovi vyhrážal, že sa bude špeciálne venovať jemu a jeho rodine. Kvasnica citoval aj z výpovede Petra Tótha, ktorý hovoril o tom, kedy počul Kočnera najčastejšie rozprávať o Jánovi Kuciakovi. 

"Najčastejšie som počul Mariana Kočnera rozprávať o Jánovi Kuciakovi práve v júli 2017 v Chorvátsku na tej jachte, kde sme po večeroch sedávali alebo počas obeda. Tam veľmi často proste kritizoval prácu novinárov a špeciálne kritizoval Jána Kuciaka, o ktorom hovoril, že je voči nemu zaujatý, že je to obyčajný, ospravedlňujem sa rodičom aj všetkým, sa vyjadroval, že je to obyčajný trtko a je*lina, je*nutý ko*ot a proste takéto výrazové prostriedky na jeho adresu používal," citoval Kvasnica Tóthovu výpoveď. 

Kvasnica zdôraznil, že Marian Kočner a Alena Zsuzsová vypovedali až tesne pred koncom dokazovania. Aj v tejto súvislosti by mal súd špeciálne skúmať vierohodnosť týchto výpovedí. Z vykonaného dokazovania podľa neho tiež vyplýva, že Kočner v minulosti disponoval informáciami o priebehu vyšetrovania vraždy novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Hrozí im doživotie

Prokurátori vo svojej záverečnej reči navrhli dvojici Marian Kočner a Alena Zsuzsová doživotie aj trest prepadnutia majetku. Kočnera charakterizovali ako mimoriadne nebezpečného človeka s absenciou akejkoľvek ľútosti. Ďalší obžalovaný Dušan Kracina by mal podľa prokurátorov dostať 25-ročný trest väzenia a Darko Dragić 17-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody. 

Prokurátor Matúš Harkabus

Vyjadrenie prokurátora Matúša Harkabusa po jeho záverečnej reči v prípade vraždy Kuciaka (Zdroj: Topky/Maarty)

Prokurátor Daniel Mikuláš v záverečnej reči uviedol, že zavraždený Ján Kuciak bol pre obžalovaného Mariana Kočnera spomedzi novinárov najväčšou hrozbou. Podotkol, že Kuciak venoval podnikateľovi v roku 2017 "smršť článkov". Mikuláš hovoril o extrémnej pomstychtivosti Kočnera, tiež o jeho zvláštnom spôsobe uvažovania. Predstava, že by si Zoltán Andruskó objednal vraždu novinára a pripravoval vraždy prokurátorov z vlastnej iniciatívy, je podľa neho iluzórna.

Neprávoplatný rozsudok

Senát Ruženy Sabovej v roku 2020 Kočnera a Zsuzsovú spod obžaloby oslobodil. Podľa neho nebol dostatok dôkazov o tom, že by si dvojica vraždu objednala a tak nemohol rozhodnúť v ich neprospech. Senát vtedy neuveril svedkovi Petrovi Tóthovi, ani Zoltánovi Andruskóovi. Avšak odsúdil Tomáša Szabóa aj Miroslava Marčeka.

Prípad sa tak dostal na Najvyšší súd, ktorý rozsudok Špecializovaného trestného súdu zrušil a nariadil vo veci opäť konať. Skritizoval postup svojich senátu na nižšom súde a odkázal svojim kolegom, že oslobodenie Kočnera a Zsuzsovej bolo jednoducho predčasné. Vytkol im neúplnosť, nelogickosť a nezrozumiteľnosť pri odôvodnení svojho rozhodnutia.

Rozsudok aj dnes nebude právoplatný, obidve strany totiž majú možnosť podať odvolanie a prípad sa tak opäť dostane na Najvyšší súd.  

Viac o téme: VraždaJán KuciakAlena ZsuzsováMarian Kočner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu