Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pamelu Záleskú rieši Súdna rada: Sťažuje sa na ňu rodina Hrobára mafie! Sudkyňa zvažuje právne kroky

Pred senátom Špecializovaného trestného súdu sa začalo hlavné pojednávanie s Lehelom H. označovaným za hrobára zločineckej skupiny sátorovcov. Zobraziť galériu (2)
Pred senátom Špecializovaného trestného súdu sa začalo hlavné pojednávanie s Lehelom H. označovaným za hrobára zločineckej skupiny sátorovcov. (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Súdna rada SR sa na utorkovom zasadnutí zaoberala postupom sudkyne Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Pamely Záleskej na aprílovom hlavnom pojednávaní s obžalovaným Lehelom Horváth. Dôvodom sú medializované informácie, podľa ktorých sudkyňa obžalovanému neumožnila načas si podať inzulín. Záleská to považuje za lož, preto zvažuje právne kroky.

Súdna rada v utorok neschválila uznesenie o odložení rokovania o tomto bode aj na ďalšie zasadnutie rady. "Dôsledok bude ten, že sa nepokračuje v konaní pred Súdnou radou," priblížil predseda rady Ján Mazák. Rodina obžalovaného adresovala 2. mája Súdnej rade a ďalším inštitúciám list o podozrení zo spáchania trestného činu spolu s podnetom na podanie disciplinárneho návrhu voči sudkyni. "Ja musím rozhodnúť o podnete detí obžalovaného Lehela H., čo urobím v najbližšej dobe," priblížil Mazák.

archívne video 

Exsudkyňa má dôvod na radosť! Sudca ju oslobodil, rozhodnutie nie je právoplatné (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Senát vedel, že je obžalovaný diabetik

Rodina obžalovaného v liste tvrdila, že sudkyňa opakovane neumožnila obžalovanému na aprílovom hlavnom pojednávaní podanie inzulínu, následkom čoho mal skolabovať. Generálna prokuratúra SR uložila Krajskej prokuratúre v Bratislave, aby tieto podozrenia preverila.

Predsedníčka senátu ŠTS Pamela Záleská vo vyjadrení, ktoré v máji adresovala predsedovi súdu Jánovi Hrubalovi, okrem iného uviedla, že si nie je vedomá žiadnej takej skutočnosti, ktorá by vytvárala podklad pre jej "zaujatosť, neschopnosť nestranného prístupu" alebo ktorá by viedla k "ohrozeniu života obžalovaného". Senát podľa Záleskej síce vedel, že obžalovaný je diabetik, ale nedisponoval informáciou, že si podáva inzulín pravidelne o 11.00 h.

Sudkyňa zvažuje právne kroky

Poukázala tiež na to, že na predmetnom hlavnom pojednávaní o 11.30 h vyhovela žiadosti Lehela H. a vyhlásila prestávku. Obžalovaný podľa jej slov požiadal o ďalšiu prestávku aj o 12.11 h s odôvodnením, že si vo väzbe vždy o 11.00 h aplikuje inzulín. Obedňajšia prestávka bola od 12.20 h. "Pred vyhlásením obedňajšej prestávky, na vyhlásenie ktorej bol obžalovaný upozornený, nejavil žiadne známky kolabovania ani zhoršeného zdravotného stavu," zdôraznila.

Na utorkovom zasadnutí Súdnej rady dodala, že zvažuje právne kroky. "Pokiaľ médiá vyprodukujú článok založený na lži, je dokonca mojou úlohou sa brániť," povedala. "Zo zistených okolností nevyplývajú skutočnosti, ktoré boli, podľa môjho názoru, veľmi zjednodušujúcim a doslova v mnohých aspektoch nepravdivým spôsobom medializované," uviedol predseda ŠTS Hrubala vo svojom vyjadrení adresovanom Súdnej rade SR.

Viac o téme: SudkyňaSúdna rada SRŠpecializovaný trestný súdPamela Záleská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu