Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Slovensko výrazne vyčnieva v boji s energokrízou: Sme na čele európskeho rebríčka, tento GRAF je veľavravný

Slovensko je na čele rebríčka. Zobraziť galériu (2)
Slovensko je na čele rebríčka. (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, Gettyimages.com, Bruegel)

BRATISLAVA/BRUSEL - Od začiatku energetickej krízy v septembri 2021 sa v európskych krajinách vyčlenilo a určilo až 792 miliárd eur na ochranu spotrebiteľov pred rastúcimi nákladmi na energiu. To je pre bežného človeka neuveriteľné množstvo peňazí, no prekvapí vás ešte viac to, že Slovensko sa v prípade boja proti tomuto nepriateľovi vo forme krízy postavilo najvýraznejšie v rámci európskych krajín.

archívne video

Heger o dohode na summite EÚ o šiestom sankčnom balíku proti Rusku (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Na to, že Slovensko je na čele tohto rebríčka, upozornil portál Bruegel. Súčasný nárast veľkoobchodných cien energie v Európe podnietil takmer všetky tieto vlády, aby zaviedli opatrenia na ochranu spotrebiteľov pred priamym vplyvom rastúcich cien a Slovensko rozhodne nebolo žiadnou výnimkou.

Sme na čele krajín EÚ, a to dokonca s náskokom

Už z prvotných čísel je jasné, že v grafe boja proti energetickej kríze vychádza Slovensko ako najaktívnejší člen a investovali sme do týchto kapacít viac ako 9-percent celkového HDP. Konkrétne 9,3.

To spôsobilo, že sme sa s veľkým náskokom ocitli pred Nemeckom, Maltou či Dánskom.

Slovensko výrazne vyčnieva v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: bruegel.org)

Tento konkrétny graf zobrazuje finančné prostriedky pridelené v období od septembra 2021 do októbra 2022 vybranými krajinami EÚ na ochranu domácností a firiem pred rastúcimi cenami energií a ich dôsledkami na životné náklady.

Naši susedia v rebríčku sú ďaleko za nami

Len pre porovnanie, Česká republika sa nachádza až na 13. mieste, Poľsko až na 21. Maďarsko až na 27. mieste. Na chvoste rebríčka sa umiestnilo Fínsko.

Tento druh analýzy podľa webu Bruegel poukazuje na to, že vlády v EÚ, Nórsku a Spojenom kráľovstve uprednostňujú necielené opatrenia skresľujúce ceny, napr. zníženie spotrebných daní a DPH, v porovnaní s opatreniami na podporu príjmu.

Viac o téme: GrafSlovenskoEurópaEnergetická kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu