Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vlčanov rezort sa topí v škandáloch: Rodinkárstvo na ministerstve? Podozrivo lacné ubytovanie cez lesníkov

Syn šéfky služobného úradu má prebývať u lesníkov za podozrivo výhodných podmienok. Zobraziť galériu (4)
Syn šéfky služobného úradu má prebývať u lesníkov za podozrivo výhodných podmienok. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, TASR/Dušan Hein)

BRATISLAVA - V poslednom čase sa okolo ministerstva pôdohospodárstva začínajú objavovať rôzne prípady, ktoré nevyzerajú na prvý pohľad práve nenápadne. Po kauzách ohľadom dotácií za ošípanú je tu ďalší prípad nejasnosti práve na rezorte ministra Samuela Vlčana. Syn šéfky tamojšieho služobného úradu má bývať až podozrivo lacno v jednej z lesníckych ubytovní v Banskej Bystrici.

S tvrdením prišiel denník SME, ktorý má na mysli syna šéfky služobného úradu Zuzany Nouzovskej Ota Nouzovského. Spomínaná ubytovňa má však byť určená na účely ubytovania zamestnancov firmy, a tu sa podmienky na ubytovanie akosi rozchádzajú. Mladý Nouzovský totiž nie je zamestnancom, ale stále len študentom spevu na Fakulte múzických umení v Banskej Bystrici.

Zuzana Nouzovská v roku 2013
Zobraziť galériu (4)
Zuzana Nouzovská v roku 2013  (Zdroj: TASR - Dušan Hein)

Hľadanie vysvetlenia

Pre tento prípad smerovali otázky aj na Lesy Slovenskej republiky, ktoré tvrdia, že Nouzovského ubytovali, pretože v ubytovni bolo voľné miesto. Jeho matka však už ohľadom ubytovania taká zhovorčivá nebola.

Nouzovský je pritom stále ešte len študentom na Akadémii umenia v prvom ročníku na bakalárovi. Štátne lesy s Nouzovským uzatvorili zmluvu o bývaní pomerne nedávno - 4. októbra. Ubytovňa sa nachádza v širšom centre mesta - na Uhlisku. 

Za zmienku o charakteristike ubytovania stojí fakt, že za izbu s kuchynkou a sociálnym zariadením s rozlohou takmer 18 štvorcových metrov platí mesačne 120 eur. K tomu má patriť ešte satelitná televízia zadarmo, čo je v rámci sumy za nájom v tejto lokalite podstatne menej, ako by tu zaplatil za garsónku. "Cena za prenájom priestorov je vyrátaná na základe štandardného cenníka," tvrdí po otázkach hovorkyňa štátnych lesov Marína Debnárová.

Došlo vraj k chybe administratívnej pracovníčky 

V ubytovacej zmluve sa tiež hovorí o tom, že sa mu takéto ubytovanie poskytuje ako zamestnancovi štátnych lesov. "S miestom výkonu práce na generálnom riaditeľstve štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky," píše sa v zmluve. Podľa Debnárovej však zamestnancom Štátnych lesov nie je. "Pri vyhotovovaní zmluvy došlo k chybe administratívnej pracovníčky," argumentuje Debnárová.

Je to neobvyklé, hovorí bývalý minister

Tá a ani ministerstvo už však neodpovedali na otázku, aký mohol mať vplyv na ubytovanie Ota Nouzovského fakt, že jeho mama pracuje na ministerstve vo významnej funkcii. "Počul som o tom," tvrdí bývalý minister pôdohospodárstva a nedávny odídedec z radov parlamentného klubu OĽaNO Ján Mičovský. "Ak by to bolo, ako hovoríte, tak by to bolo - nazvime to na odľahčenie - neobvyklé," uznáva.

Vlčanov rezort sa topí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Povýšenie od Vlčana

Nouzovská pôsobila na ministerstve aj za éry Petra Pellegriniho a ministerky Gabriely Matečnej (SNS), kedy Nouzovská pripravila Národný potravinový katalóg. 

Počas vedenia ministerstva Mičovským bola Nouzovská generálnou riaditeľkou Národného poľnohospodárskeho a potravinového centra v Lužiankach pri Nitre. Mičovského nástupca Samuel Vlčan (OĽaNO) ju však ešte povýšil. Už je šéfkou služobného úradu ministerstva, čo je podľa všetkého tretia najvyššia funkcia v rezorte.

Minister Samuel Vlčan
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Viac o téme: SynUbytovňaMinisterstvo pôdohospodárstvaOtoSamuel VlčanZuzana Nouzovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu