Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

AKTUÁLNE V ďalších troch školách v Bratislave potvrdili KORONAVÍRUS: Zavreli ďalšiu škôlku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/František Iván, Radoslav Stoklasa)

BRATISLAVA - V Bratislave dnes potvrdili koronavírus na ďalších troch školách. Jednu materskú škôlku zavreli. V dvoch stredných školách platí karanténa v jednej triede. Topky o tom informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave.

Hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja dnes informovala o tom, že v Bratislave potvrdili koroanvírus na Tanečnom konzervatóriu a v Domove sociálnych služieb Gaudeamus na Mokrohájskej. K týmto dvom zariadeniam dnes pribudli ďalšie tri školy. 

Koronavírus v ďalších troch školách

Vo všetkých troch zariadeniach išlo o nakazených žiakov. "Okrem doteraz zverejnených pribudli nasledovné predškolské či školské zariadenia: Súkromná stredná športová škola M.C.Sklodowskej, karanténne opatrenia nariadené do 12. 9.2020 iba v jednej triede, Súkromná materská škola na ulici Kozia, karanténne opatrenia v celom predškolskom zariadení nariadené do 14. 9. 2020 a Súkromné gymnázium na ulici Česká, karanténne opatrenia nariadené do 12. 9. 2020 iba v jednej triede," potvrdila pre Topky hovorkyňa RÚVZ SR v Bratislave Katarína Nosálova. 
 
Karanténne opatrenia spočívajú v domácej izolácii žiakov, pedagogického a ostatného personálu daného predškolského alebo školského zariadenia (školy alebo iba triedy), nariadený odber biologického materiálu na zistenie prítomnosti nového koronavírusu a nutnosť aktívne monitorovať svoj zdravotný stav a v prípade náhleho vzostupu aspoň jedného z príznakov (ako napr. horúčka, kašeľ, bolesť hrdla, dýchavičnosť) bez meškania telefonicky kontaktovať ošetrujúceho lekára alebo záchrannú zdravotnú službu.

Problém aj v Liptovskom Mikuláši

V Liptovskom Mikuláši evidujú uzatvorenú jednu triedu na Strednej stavebnej škole z dôvodu karanténnych opatrení pre zistenie pozitívneho výsledku na koronavírus u žiaka tejto školy. "Karanténa trvá do 13. 9. 2020. V okrese Ružomberok kolektívy nie sú uzatvorené," uviedla Topky Ižiariková z odboru epidemiológie RÚVZ Liptovský Mikuláš. 

Školy zatvárajú aj v Nitre

V územnej pôsobnosti Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Nitre (okresy Nitra, Šaľa a Zlaté Moravce) sú v súčasnosti zatvorené dve základné školy v okrese Nitra. "Sú uzatvorené vzhľadom na zaznamenané pozitívne prípady u viacerých pedagogických zamestnancov a trvajúce karanténne opatrenia. V školách nebol zahájený školský rok, deti sa vzdelávajú z domu od 2. 9.2020," informoval Marek Eliáš z ÚVZ SR.

Ďalej je v okrese Nitra zatvorená jedna dvojtriedna materská škola. Po jednej triede je zatvorených na dvoch ZŠ a dvoch gymnáziách. "Okrem týchto prípadov sú ďalšie školy, v ktorých sú úzke kontakty s pozitívnymi osobami, t.j. sú podozriví z ochorenia (žiaci aj učitelia), majú nariadené karanténne opatrenia a RÚVZ so sídlom v Nitre čaká na výsledky ich testov. Opatrenia v týchto školách sa budú zabezpečovať na základe výsledkov," informoval úrad. 

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Nitre pozorne sleduje vývoj epidemiologickej situácie vo svojej územnej pôsobnosti. Prijatie lokálnych opatrení pre okres Nitra zváži RÚVZ po vyhodnotení epidemiologickej situácie za predchádzajúci kalendárny týždeň, ktoré bude aktualizované dňa 10. 9. 2020. Na základe jeho výsledkov bude koordinované ďalšie prijímanie opatrení v spolupráci s odborom krízového riadenia Okresného úradu Nitra.

Koronavírus aj v MŠ v Humennom

Pre potvrdenie nového koronavírusu u zamestnankyne materskej školy (MŠ) na Ulici dargovských hrdinov v Humennom zasadal v utorok ráno krízový štáb mesta. Ako o tom informuje Marián Škuba z tlačového referátu mestského úradu na internetovej stránke mesta, predškolské zariadenie zostane z rozhodnutia regionálneho úradu verejného zdravotníctva z preventívnych dôvodov zatvorené do piatka 11. septembra vrátane.

"Učiteľka do priameho kontaktu s deťmi neprišla, v piatok 28. augusta sa však zúčastnila na pracovnej porade v materskej škole," uviedol Škuba s tým, že zamestnankyňa o svojom pozitívnom výsledku testovania na ochorenie COVID-19 oboznámila riaditeľku MŠ v pondelok 7. septembra. U ďalších zamestnancov sa od 28. augusta žiadne príznaky nového koronavírusu prejaviť nemali.

Ako Škuba spresnil, v zariadení pracuje spolu 19 zamestnancov a navštevuje ho spolu 108 detí. Na základe rozhodnutia RÚVZ, ktorý sa situáciou zaoberal v utorok ráno, budú všetky kontaktné osoby podrobené testom na ochorenie COVID-19 s tým, že do piatka budú známe aj výsledky testovania. "Zo zasadnutia krízového štábu vzišlo, že objekty MŠ budú v stredu 9. septembra dôkladne dezinfikované," doplnil s tým, že meranie telesnej teploty sa opätovne zavedie na mestskom úrade, realizovať ho majú aj správa rekreačných a športových zariadení a tiež mestské kultúrne stredisko pred kultúrnymi podujatiami.

Viac o téme: BratislavaKoronavírusŠkola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu