Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bratislava si mierne polepšila v rebríčku inteligentných miest: Chváliť sa však nemôže

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Unsplash/Palo Kertys)

BRATISLAVA - V celosvetovom rebríčku inteligentných miest sa metropola Slovenska Bratislava spomedzi 109 hodnotených miest ocitla na 76. pozícii. V porovnaní s premiérovým ročníkom globálneho Indexu inteligentných miest (SCI) si hlavné mesto SR medziročne polepšilo o osem priečok, v rámci V4 má však horší výsledok len Budapešť, ktorá je tesne za Bratislavou na 77. mieste.

Celosvetový rebríček, ktorému aktuálne kraľuje Singapur, hodnotí mestá z hľadiska potrieb občanov. "Bratislave sa najviac darí v niektorých oblastiach Zdravia a bezpečnosti, menovite z hľadiska pocitu bezpečnosti na verejnosti a nízkej úrovne znečistenia ovzdušia. Medzi pozitívne hodnotené oblasti slovenskej metropoly patrí aj oblasť príležitostí, oceňujúca kvalitu škôl a dostupnosť pracovných miest. Naopak, nedarí sa jej v oblasti dostupnosti lacného nájomného bývania a kvality zdravotných služieb a najväčšiu kritiku utŕžila v hodnotení mobility a zelených priestranstiev,“ priblížil výsledky hodnotenia Martin Reguli z Nadácie F. A. Hayeka.

Slabé výsledky má Bratislava aj v hodnotení technologických riešení konkrétnych mestských problémov. Jediné tri aspekty, kde má Bratislava hodnotenie nad priemerom, sú možnosť verejnej WiFi na prístup k mestským službám, online systém pre sledovanie verejnej dopravy a online informácie o voľných pracovných miestach.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky.sk)

"Bratislava výrazne zaostáva v možnosti dostupnej aplikácie na monitorovanie znečistenia ovzdušia, voľných parkovacích miest, alebo online služieb na začatia podnikania,“ doplnil Reguli. Z európskych miest obstáli v rebríčku, ktorý zostavilo Výskumné centrum Svetového konkurenčného centra IMD v spolupráci so Singapurskou univerzitou technológie a dizajnu (SUTD), najlepšie Helsinki (2. miesto) a Zürich (3. miesto).

V prvej desiatke sú aj Oslo (5.), Kodaň (6.), Ženeva (7.), Amsterdam (9.). Z metropol susedných krajín skončila Viedeň na 25. mieste, Praha na 44. a Varšava na 55. mieste. Ukrajinskému Kyjevu patrí až 98. miesto.

Viac o téme: RebríčekBratislavaSlovenskoInteligentné mestá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu