Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Takmer 40 zamestnancov FIIT STU chce, aby sa situácia na fakulte upokojila

Fakulta informatiky a informačných technológií v Bratislave
Fakulta informatiky a informačných technológií v Bratislave (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Takmer 40 zamestnancov Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity (FIIT STU) v Bratislave chce, aby sa situácia na fakulte upokojila. V tejto súvislosti podpísali výzvu s názvom Aj naša fakulta. Informovala o tom Monika Karoliová z FIIT STU.

Zamestnanci žiadajú, aby dekan FIIT STU Ivan Kotuliak obmedzil akékoľvek ďalšie unáhlené kroky, zabezpečil spravodlivé prešetrenie situácie kontrolnými orgánmi na to určenými a vrátil sa k rozvoju fakulty a napĺňaniu programu. Zároveň uviedli, že dlhodobo sledujú vývoj na fakulte a obracajú sa na svojich kolegov, ktorí sú v štrajkovej pohotovosti, so žiadosťou, aby prehodnotili kroky, ktoré negatívne zasahujú do práce "nás všetkých a ovplyvňujú spoluprácu ako medzi nami, tak i s ďalšími fakultami STU a senátormi Akademického senátu (AS) STU".

Podotkli, že slušnosť by mala byť reálnou hodnotou v akademickom prostredí. Poukázali na rôzne polopravdy, ktoré sa šíria, rovnako aj na to, že sa medializáciou spochybňuje oprávnenosť legálne zvolených a menovaných kontrolných a riadiacich orgánov STU, fakulty, ale aj odbornosť pracovníkov. "Sme pripravení spraviť hrubú čiaru nad pochybeniami všetkých zúčastnených strán a máme záujem ďalej pracovať na rozvoji aj našej fakulty," uvádza sa v stanovisku zamestnancov.

Okamžitú rezignáciu dekana Kotuliaka žiada 34 zamestnancov fakulty v štrajkovej pohotovosti. Na fakulte podľa slov Karoliovej pracuje dokopy okolo 120 zamestnancov. V prípade nenaplnenia ich požiadavky sú pripravení vstúpiť 17. februára do ostrého štrajku a nezačať výučbu v letnom semestri. Túto aktivitu podporila aj časť študentov. Dôvodom nezhôd na fakulte boli voľby do zamestnaneckej časti AS FIIT STU. AS STU v pondelok 3. februára potvrdil stanovisko predsedníctva AS FIIT STU, že voľby do zamestnaneckej časti na funkčné obdobie 2019 – 2023, ktoré sa konali 16. januára, sú neplatné.

Dôvodom pre neplatnosť výsledkov volieb bol nesúlad počtu voličov vo volebnom zozname, ktorým bol vydaný hlasovací lístok, a počet odovzdaných hlasovacích lístkov. Opakované voľby do zamestnaneckej časti AS FIIT STU, ktoré opäť organizuje AS STU, sa uskutočnia v priestoroch rektorátu STU 17. marca, potvrdil pre TASR hovorca STU Fedor Blaščák.
 

Viac o téme: ŠtrajkUčiteliaFIIT STU
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu