Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Polícia pozná identitu troch ,,mužov v čiernom"

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Polícia pozná identitu troch najagresívnejších ,,mužov v čiernom" spred Prezidentského paláca v Bratislave, ktorí napadli aktivistov počas protestu proti porušovaniu ľudských práv v Číne. Ide o podnikateľov X.J., A.Y. a S.L.

Všetci traja majú podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka slovenské občianstvo, ktoré im bolo udelené v rokoch 2002 až 2006. Jeden z nich je podľa ministra lídrom čínskych organizácií na Slovensku. Na možnú spoluprácu týchto mužov s čínskymi tajnými službami Kaliňák uviedol, že jednou z podmienok získania občianstva je previerka Slovenskou informačnou službou a ďalšími bezpečnostnými zložkami SR.

Ak by mali kontakt na bezpečnostné zložky cudzieho štátu, bolo by prekvapením, ak by občianstvo získali. Kaliňák ďalej podotkol, že polícia sa prípadom zaoberá, preto ďalšie podrobnosti zverejní až po ukončení vyšetrovania. Minister vnútra ďalej obvinil Ondreja Dostála, že mu neustálym sťažovaním sa na postup slovenskej polície a vyšetrovania incidentu počas júnovej návštevy čínskeho prezidenta Chu Ťin-tchaa v Bratislave ide len o politické zviditeľnenie ako podpredsedu Občianskej konzervatívnej strany.

Incidenty medzi občianskymi aktivistami a prívržencami čínskeho prezidenta sa stali v prvý deň návštevy čínskej hlavy štátu v Bratislave, keď chceli slovenskí aktivisti rozvinúť transparenty upozorňujúce na porušovanie ľudských práv v Číne. Zasiahli voči nim prívrženci čínskeho prezidenta v čiernych oblekoch. Polícia na žiadosti aktivistov o pomoc nereagovala, neskôr zadržala deväť ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu