Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Súd: Úrad nemal zrušiť protičínsky protest

BRATISLAVA - Úrad bratislavskej časti Staré Mesto nemal zakázať zhromaždenie občianskych aktivistov počas júnovej návštevy čínskeho prezidenta Chu Ťin-tchaa. Rozhodol o tom dnes Krajský súd v Bratislave, podľa ktorého úrad neuviedol dostatok dôvodov.

Demonštráciu sprevádzali násilné útoky prívržencov čínskeho režimu na slovenských protestujúcich. Rozhodnutie nie je právoplatné, úrad zváži odvolanie. "Ani dnes odporca rozhodnutie bližšie neodôvodnil," vyhlásila sudkyňa, podľa ktorej zákaz bol tiež nepresný a nepreskúmateľný a tak ho zrušila.

Zhromaždenie aktivistom zakázali, keďže ešte pred nimi prezidentská kancelária úradu poslala plán svojich aktivít pri príležitosti návštevy čínskeho prezidenta, počas ktorých chceli využívať aj Hodžovo námestie pred prezidentským palácom. "Hodnotila som to ako verejné zhromaždenie," povedala dnes súdu pracovníčka úradu, ktorá aktivistom zhromaždenie zakázala. Úrad totiž nemohol povoliť dve zhromaždenia na jednom verejnom mieste.

V minulosti sa však aj hovorca prezidenta Marek Trubač vyjadril, že oni žiadne zhromaždenie neorganizovali. "Toto je len také spätné zisťovanie, kto mal pravdu a čínskeho prezidenta sem už nikto nezavolá, aby sme mohli na nezakázanom zhromaždení vyjadriť svoj názor na ľudské práva v Číne," reagoval na rozhodnutie aktivista Ondrej Dostál, ktorého počas potýčky zadržali. Definitívne však možno v spore rozhodne Najvyšší súd.

"Zvážime prípadné podanie opravného prostriedku," povedal právnik Starého Mesta Marek Jánošík. Na tom, že mali dôvody na zakázanie zhromaždenia, trval. "Kým nie je vec právoplatne skončená, má sa za to, že rozhodnutie sa považuje za zákonné," uviedol. Aktivisti chceli pred prezidentským palácom s transparentmi poukázať na porušovanie ľudských práv v Číne. V tom im chceli zabrániť Číňania, ktorí im transparenty strhávali, potom vznikla potýčka.

Policajti zadržali piatich Slovákov a neskôr zaistili aj štyroch Číňanov. Aktivisti tvrdili, že ich mala polícia brániť a nie zatýkať. Preto sa sťažovali na postup polície ministerstvu vnútra a dnes podajú aj trestné oznámenie. Podobný incident sa pred palácom odohral aj koncom roka 2007, keď polícia zranila kazašskú opozičnú novinárku demonštrujúcu počas návštevy tamojšieho prezidenta. Policajtov potom potrestali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu