Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Aktivisti u Gašparoviča: Kto boli muži v čiernom?

Muž v čiernom počas demonštrácie
Muž v čiernom počas demonštrácie

BRATISLAVA - Davy ľudí, hudba, ale aj snaha občianskych aktivistov bojujúcich za ľudské práva v Číne dostať sa k hlave štátu, charakterizujú dnešný Deň otvorených dverí v prezidentskom paláci.

Prezident Ivan Gašparovič s manželkou Silviou privítali prvých návštevníkov v ich bratislavskom sídle krátko po 9:00. Medzi davmi zhromaždených boli aj piati občianski aktivisti oblečení v čiernych oblekoch a s čiernymi okuliarmi na očiach. Svojim výzorom, ale aj malými letákmi s textom: Kto boli tí muži v čiernom, chceli upozorniť na doteraz oficiálnymi miestami nevysvetlené zákroky mužov v čiernych oblekoch počas demonštrácie, ktorá pri príležitosti návštevy čínskeho prezidenta upozorňovala na porušovanie ľudských práv v Číne. Aktivisti, medzi ktorými bol napríklad aj Ondrej Dostál a Ivan Kuhn, sa snažili dohodnúť si cez hovorcu prezidenta Mareka Trubača rozhovor s prezidentom. Trubač im odporučil, aby to urobili oficiálnou cestou, požiadali najprv o stretnutie písomne.

Ako povedal jeden z aktivistov Ondrej Dostál z Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika, "je deň otvorených dverí, tak sme sa prišli spýtať kto boli tí muži v čiernom. Slovenské oficiálne miesta určite o tom vedia, pretože čínski muži v čiernom komunikovali so slovenskou políciou. Slovenská polícia počúvala ich pokyny, slovenská polícia púšťala zadržaných Číňanov ...nemôže sa tváriť slovenská polícia, oficiálna reprezentácia, že nevie, kto sú čínsky muži v čiernom". Na otázku, či sa chcú aj s prezidentom stretnúť, Dostál krátko po tom, ako spolu s ďalšími aktivistami prišli na nádvorie sídla Prezidentského paláca povedal, že s prezidentom tradične komunikujú formou, "že máme papieriky zdvihnuté nad hlavami".

"Vôbec som si ich nevšimol, ani ma nezaujímajú, pretože ja mám rád ľudí, ktorí niečo urobia a nie tých, ktorí sa snažia len prezentovať, dostať sa do novín a tam končí ich iniciatíva, takže vôbec ma nezaujímali," reagoval prezident na otázku médií, či si aktivistov počas ranného privítania návštevníkov jeho sídla všimol. Ak by však za ním prišli, porozprával by sa s nimi. " S týmto problém nemám, ale mám rád korektnú debatu," dodal Gašparovič.

Viaceré mimovládne organizácie, občianski aktivisti, občania odsudzujú konanie slovenskej polície počas minulotýždňovej (štvrtok 18. júna) demonštrácie pred Prezidentským palácom. Žiadajú, aby sa polícia zasadila za ochranu svojich občanov a právneho štátu. Amnesty International (AI) Slovensko tvrdí, že má nafotené a natočené, ako čínski agenti v oblekoch, ktorí podľa informácií AI majú diplomatickú imunitu, dávali našim policajtom jasné pokyny rukami, proti ktorým slovenským aktivistom majú zakročiť a odkiaľ ich majú vykázať.

Minister vnútra Robert Kaliňák v pondelok 22. júna na mimoriadnom rokovaní branno-bezpečnostného parlamentného výboru tvrdil, že Slovákov, ktorí pred Prezidentským palácom v Bratislave protestovali proti návšteve čínskeho prezidenta Chu Ťin-tchaa, bili ľudia čínskej ambasády. Veľvyslanectvo ČĽR podľa neho dotiahlo pred sídlo prezidenta, kde Ivan Gašparovič prijímal svojho kolegu, čínskych mužov v tmavých oblekoch, ktorých zachytili objektívy, ako napadajú slovenských aktivistov za ľudské práva v Číne. Nezaradený poslanec Vladimír Palko na výbore žiadal, aby Kaliňák vysvetlil, o koho konkrétne išlo. Kaliňák ho odkázal, nech si to zistí na čínskej ambasáde, ktorá organizovala podporovateľov čínskeho prezidenta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu