Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Popíjanie politikov počas lockdownu pobúrilo celú Britániu: Neuveríte, ako sa to snažia teraz obhájiť

Britský premiér Boris Johnson
Britský premiér Boris Johnson (Zdroj: Twitter/Ed Balls)

LONDÝN – Ďalšia blamáž, ktorá otriasa celou Britániou. Vlani, keď krajinu sužovala druhá vlna pandémie koronavírusu, usporiadali tamojší politici na čele s premiérom Borisom Johnsonom okrem vianočného večierka na Downing Street posedenie v máji minulého roku. Ich argument, ktorým sa snažia obhájiť, vyráža dych.

Všetko sa to odohralo v čase prísnych pandemických opatrení. Minister zahraničia Dominic Raab prišiel s tvrdením, ktoré môže celú situáciu upokojiť, alebo naopak ešte viac rozvíriť. Líder labouristov, Sir Keir Starmer, sa vyjadril, že opatrenia v tom čase porušené neboli, pretože išlo o pracovné stretnutie, píše Sky News. Raab sa zase opiera o fakt, že stretnutie na Downing Street 10 bolo čisto pracovné, pretože "všetci tam boli v oblekoch alebo šatách zodpovedajúcich pracovnému stretnutiu". Na snímke, ktorú ako prvý uverejnil britský denník The Guardian, je premiér Boris Johnson v spoločnosti svojej manželky, vtedy čerstvo narodeného syna a svojich sedemnástich kolegov. Stretnutie sa odohralo 15. mája 2020. 

Starmer zas vyhlásil, že naznačiť, že išlo o pracovné stretnutie, bol veľmi dobrý ťah. "Pre každého bolo potom náročné analyzovať túto situáciu. Je potrebné odpovedať ešte na niekoľko otázok. Stačí sa totiž pozrieť na fotku a položiť si otázku - ide o pracovné stretnutie alebo spoločenskú udalosť? Odpoveď je, myslím, celkom jasná." 

VIDEO Obrovský škandál: Kolegovia premiéra zorganizovali párty počas lockdownu, primitívna obhajoba

Podľa právnika je to celkom jasné

Koncom minulého týždňa trvali premiérovi blízki zamestnanci, že stretnutie z mája 2020 bolo čisto pracovné. Keďže tam on sám býva, nie je prekvapivé, že aj jeho manželka sa nachádzala v tom čase v záhrade. Právnik Adam Wagner, odborník na protipandemické obmedzenia v Británii, povedal, že pravidlá neboli v tom čase "úplne pochopené", ale na druhej strane "smerovali k ich porušeniu, čo by si ministri ani premiér nemali nikdy dovoliť." Na záver ešte dodal, že by mohlo ísť aj o problém z hľadiska porušenia práva, "keďže je celkom zjavné, že išlo o spoločenské stretnutie, ktoré bolo v tom čase zakázané".

Viac o téme: PandémiaBoris JohnsonKoronavírusLockdown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu