Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Obrovský škandál: Kolegovia premiéra zorganizovali párty počas lockdownu, primitívna obhajoba

Britský premiér Boris Johnson Zobraziť galériu (3)
Britský premiér Boris Johnson (Zdroj: Youtube/ITV News)

LONDÝN - Britský premiér Boris Johnson vystúpil vo včerajších hodinách v parlamente a celému plénu sa ospravedlnil za video z minulého roka, ktoré sa objavilo v médiách. Sú na ňom zachytení najbližší spolupracovníci premiéra, ktorí vtipkujú na spoločnom večierku zorganizovanom v rozpore s karanténnymi opatreniami.

Toto video len potvrdilo informácie z médií o vianočnom večierku na Downing Street v čase, kedy bolo organizovanie podobných akcií zakázané. Britská vláda však naďalej odmieta porušovanie akýchkoľvek pravidiel. Premiér Johnson pre rastúce nepokoje oznámil, že celá kauza sa bude vyšetrovať. 

Britský premiér Boris Johnson
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Adrian Dennis/Pool via AP)

Škandál odštartoval už minulý týždeň článkom v Daily Mirror, ktorý s odvolaním na svoje zdroje informoval, že vlani 18. decembra usporiadali vysoko postavení pracovníci Downing Street "vianočnú párty, zatiaľ čo zvyšok sveta bol nútený ostať doma". S podobnou správou prišlo aj BBC. Británia zažívala pred Vianocami 2020 silnú druhú vlnu epidémie covid-19 a pre Londýn v deň konania večierku platili prísne opatrenia zakazujúce akékoľvek stretnutia vo vnútorných priestoroch. Vláda 17. decembra na Twitteri uviedla, že ľudia nesmú usporadúvať "vianočný obed ani večierok" v pracovnom prostredí.

Na druhý deň od tohto vyhlásenia sa vláda mala stretnúť vo vianočnej atmosfére na Downing Street. Jej predstavitelia však tvrdia, že opatrenia dodržiavali. Námestník ministra zodpovedný za boj proti kriminalite Kit Malthouse povedal, že nevie, či sa vôbec nejaký večierok uskutočnil, "ale pokiaľ sa tak aj stalo, potom neboli porušené žiadne opatrenia." Hovorca Downing Street konanie večierku poprel.

Pohár vína so syrom

Kancelária premiéra Borisa Johnsona toto stanovisko zopakovala aj po tom, ako televízia ITV v utorok tento týždeň zverejnila video z minulého decembra, na ktorom sa jeho spolupracovníci spoločne zabávajú. Zábery odhaľujú nácvik tlačovej konferencie, pri ktorom pracovníci úradu premiéra hľadajú stratégiu, ako čeliť prípadným otázkam. "Ja som šla domov. Počkať, počkať, ehmm...Aká je odpoveď?" hovorí hovorkyňa Borisa Johnsona Allegra Strattonová. "Nebol to večierok, bol to pohár vína so syrom," navrhuje kolega. Následne dodal, že šlo o vtip, zatiaľ čo ostatní prítomní sa smejú. "Tento fiktívny večierok bol pracovnou schôdzkou. A nedodržiavali sa tam rozostupy," uzatvára Strattonová s úsmevom.

Dnes už bývalá hovorkyňa britského premiéra ponúkla svoju rezignáciu a za vtedajšie správanie sa ospravedlnila. "Budem tieto vyjadrenia ľutovať do konca života, hlboko sa za ne ospravedlňujem vám všetkým," uviedla podľa agentúry Reuters. "Rozumiem hnevu a frustrácii, ktorú ľudia pociťujú. Ospravedlňujem sa všetkým, ktorí prišli o svojich milovaných a vydržali v takej neznesiteľnej samote. Dnes popoludní som ponúkla premiérovi svoju demusiu," vyjadrila sa Strattonová vo včerajších hodinách.

Po zverejnení videa vláda stiahla účasť svojich zástupcov v ranných rozhlasových a televíznych reláciách, prvá obsiahlejšia reakcia prišla až počas poludňajšieho vystúpenia premiéra Johnsona v Dolnej snemovni britského parlamentu. "Aj ja som bol nahnevaný, keď som to video uvidel. Bezvýhradne sa ospravedlňujem za pohoršenie, ktoré to v krajine spôsobilo, a ospravedlňujem sa za dojem, ktorý to vytvára," vyhlásil. Podľa BBC ale opakoval, že žiadny večierok sa nekonal, a že pravidlá porušené neboli. 

VIDEO Obrovský škandál: Kolegovia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Jessica Taylor/House of Commons)

Vedeli, že sa nemôžu priznať

Podľa lídra opozičných labouristov Keira Starmera majú teraz milióny Britov oprávnene si myslieť, že z nich premiér robí hlupákov. "Vedeli, že sa večierok uskutočnil. Vedeli, že to bolo proti zavedeným opatreniam. Vedeli, že sa k tomu nemôžu priznať. A mysleli si, že je to vtipné," vyjadril sa Starmer o počine Johnsonových podriadených v kompromitujúcom videu. "Je zjavné, čo sa stalo," dodal. Premiérovým ospravedlnením sa podľa neho nič nevyjasnilo. Výhrady mali aj zástupcovia vládnej Konzervatívnej strany, ako napríklad dlhoročný poslanec Roger Gale, ktorý volal po urýchlenom vysvetlení celej situácie. Poslankyňa Tracey Crouchová uviedla, že je "celá bez seba". Podľa hlavnej spravodajkyne BBC pre politiku Laury Kuenssbergovej sú na tom podobne mnohí konzervatívci, od ktorých zaznievajú slová ako "neobhájiteľné" a "katastrofa". Daily Mail, ktorý je najpredávanejším bulvárnym denníkom v Británii, na včerajšej titulke uviedol scénu so Strattonovou ako "zvrátený vtip".

Nebolo to prvé porušenie opatrení 

V období pandémie to nie je po prvýkrát, čo britská vláda čelí obvineniu z obchádzania pravidiel či korupcie. Pred mesiacom vyvolalo podobné pobúrenie jej rozhodnutie neschváliť trest pre poslanca z radov konzervatívcov doporučený nezávislou etickou komisiou. Pripomenula sa aj cesta vtedajšieho Johnsonovho poradcu Dominika Cummingsa cez celé Anglicko v dobe prvého lockdownu. Škandál vypukol v dobe, kedy vláda zvažuje zavedenie nových prísnejších opatrení proti koronavírusu.

KORONAVÍRUS Opatrenia sprísňuje aj Británia: Práca z domu a povinné nosenie rúšok

Prípad večierka má prešetriť šéf štátnej správy Simon Case. Jeho úlohou bude objasniť fakty a čo najskôr informovať o svojich výsledkoch. "Pokiaľ pravidlá boli skutočne porušené, nikoho zo zúčastnených neminie disciplinárny trest," povedal premiér. Starmer mu v reakcii navrhol, aby Caseovi ušetril prácu a priznal svoje pochybenie. Polícia sa podľa všetkého kauzou nechystala zapodievať, pretože vyšetrovanie "retrospektívnych porušení opatrení proti koronavírusu", vraj nepredstavuje štandardný postup. Britská tlač ale upozornila, že londýnske úrady v týchto dňoch pokračujú v trestnom stíhaní v súvislosti s nelegálnym stretnutím, ktoré sa odohralo 18. decembra minulého roku na predmestí Londýna.

Viac o téme: VečierokPárty BritániaBoris JohnsonKoronavírusCOVID-19Lockdown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu