Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

PRÁVE TERAZ Vojna policajtov: Lučanský začal disciplinárku voči šéfovi NAKA Hraškovi

Milan Lučanský a Peter Hraško. Zobraziť galériu (2)
Milan Lučanský a Peter Hraško. (Zdroj: SITA/Diana Černáková, TASR/Pavel Neubauer )

BRATISLAVA - V policajných radoch to, zdá sa, vrie. Prezident policajného zboru Milan Lučanský začal disciplinárne konanie voči riaditeľovi NAKA Petrovi Hraškovi. Dôvodom je postup vyšetrovania v prípade anonymného trestného oznámenia na organizátorov Za slušné Slovensko.

Polícia o tom informovala na sociálnej sieti. „Zo záverov analýzy vyplývajú viaceré pochybenia po prijatí anonymného trestného oznámenia v súvislosti s iniciatívou Za slušné Slovensko," uviedol Lučanský s tým, že práve preto začal disciplinárne konanie voči riaditeľovi NAKA Petrovi Hraškovi. "Ďalšie opatrenia prijmem po ukončení disciplinárneho konania," ​vyjadril sa Lučanský.

Podľa informácií Denníka N je však Hraško na dovolenke a začatie disciplinárky mu preto nie je možné doručiť. Na tlačovej besede, ktorá sa konala v stredu po skončení mimoriadneho rokovania Národného bezpečnostného analytického centra, sa ministerka vnútra Denisa Saková vyjadrila, že dovolenka bola plánovaná, podpísaná aj odkonzultovaná s prezidentom policajného zboru. V prípade disciplinárneho konania si chce taktiež počkať na výsledky. Policajného prezidenta však plánuje podporovať.

Členovia Za slušné Slovensko
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

Samotný Hraško pre televíziu Markíza uviedol, že momentálne nebude nič komentovať. "Možno príde čas, kedy bude vhodné to komentovať, ale teraz nie," povedal v telefonickom rozhovore s tým, že sa vyjadrí po skončení disciplinárneho konania.

Organizátorov vypočúvali

Expremiér a súčasný poslanec Robert Fico poskytol rozhovor českému týždenníku Echo. Naznačil v ňom, že štát sledoval organizátorov Za slušné Slovensko, uviedol tiež, že presne vedeli, kto sa s kým stretáva. 

AKTUALIZOVANÉ Organizátorov Za slušné Slovensko vypočúva NAKA: Ficov útok na mimovládky a novinárov

Krátko na to sa objavila informácia, že organizátorov vypočúva NAKA. Mali od nich žiadať aj výpisy z účtov. Niekto totiž podal anonymné trestné oznámenie, že organizovali štátny prevrat a platí ich George Soros.

Správa z médií

K anonymnému trestnému oznámeniu sa krátko na to, ako boli informácie medializované, vyjadrili Lučanský aj ministerka vnútra Denisa Saková. Lučanský sa o informácií dozvedel z médií prostredníctvom vypočúvaných. Dal si pozisťovať podrobnosti. Na tlačovej besede zopakoval, že policajný zbor je povinný zo zákona sa zaoberať akýmkoľvek trestným oznámením, či už anonymným, alebo podaným konkrétnou osobou. Uviedol, že vyšetrovateľ postupoval štandardne.

Šéf polície však neskôr informoval o tom, že si dal pripraviť precíznejšiu analýzu v súvislosti s anonymným trestným oznámením. "Po jej preštudovaní som zistil, že boli nezrovnalosti medzi informáciami, ktoré som dostal od vedenia NAKA a skutočnosťou. Nesedeli časové údaje, nadriadený správne nevyhodnotil situáciu po prijatí oznámenia a iné pochybenia. Nariadil som preto kontrolu. Po jej záveroch prijmem opatrenia," uviedol Lučanský ešte 18. novembra. O desať dní neskôr začal voči Hraškovi spomínané disciplinárne konanie.

Anonymné trestné oznámenie prišlo 10. septembra 2018 a bolo adresované priamo na riaditeľa NAKA Petra Hraška. 

Viac o téme: StanoviskoDisciplinárne konanieNAKAPeter HraškoMilan Lučanský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu