Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Extrémne počasie narúša život v Európe: Chorvátsko uzavrelo hranice pre nákladiaky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

ZÁHREB - Sneženie dnes spôsobilo značné problémy v doprave nielen v Chorvátsku, ale aj Slovinsku. Z oboch krajín hlásili mnoho dopravných nehôd. Snehové zrážky zasiahli v Slovinsku najskôr sever a severovýchod krajiny, avšak v priebehu dňa sa presunuli aj na juh. Meteorológovia hovoria o 20-30 centimetroch nového snehu.

V okolí Mariboru i Celje museli uzavrieť viacero cestných komunikácií. Návalu čelili aj nemocnice, pretože na šmykľavých chodníkoch došlo k úrazom značného počtu občanov. Iba na urgentnej traumatológii v Ľubľane museli ošetriť okolo 200 ľudí so zlomeninami alebo inými zdravotnými problémami.

V Chorvátsku platí pre Istriu, Severnú Dalmáciu a horskú oblasť Lika na západe krajiny najvyšší stupeň pohotovosti, o niečo nižší stupeň je v platnosti v Záhrebe a ešte nižší na východe krajiny.

Polícia bola však aj v tejto krajine nútená uzavrieť viacero komunikácií, dokonca i diaľničných úsekov. Úrady súčasne odporučili občanom, aby radšej zostali doma a odložili cesty, pokiaľ je to možné. Chorvátsko uzavrelo štátne hranice pre nákladné vozidlá s hmotnosťou nad 7,5 tony a od vodičov osobných vozidiel vyžaduje, aby mali k dispozícii snehové reťaze, respektíve zimné pneumatiky.

Extrémy počasia v tomto regióne by sa podľa prognózy meteorológov mali počas víkendu dočasne zmierniť, avšak už od pondelka treba rátať s ďalšími zrážkami a teplotami pod bodom mrazu.

Veterná smršť v Belgicku nepriniesla skazu

Obavy z ničivých účinkov veternej smršte v Belgicku sa nenaplnili. Vysoké vlny na pobreží nespôsobili záplavy a neboli hlásené obete, ani väčšie škody na majetku. Sneženie miestami spôsobilo dopravné komplikácie a zdržanie spojov.

Úrady na pobreží zatiaľ zranených ani väčšie škody nezaznamenali, vyčíňanie počasia ale miestni obyvatelia pocítia aj zajtra. Na pobreží neobvykle snežilo a pre búrlivý vietor boli vyššie vlny. Pri mori ešte stále fúka silný nárazový vietor a dvíhajú sa niekoľkometrové vlny.

Najmä na juhu a východe Belgicka meteorológovia zaznamenali výdatné snehové zrážky, miestami napadlo až 20 centimetrov snehu. Na dnešný večer vydali výstrahu pred možnou poľadovicou, informoval belgický denník Le Soir.

Podľa meteorológov bude počas víkendu intenzívne snežiť. Kým na planinách spadne len niekoľko centimetrov zrážok, vo vyšších polohách by mohlo pribudnúť až štvrť metra snehu. Celkovo by tak výška pokrývky na belgických pahorkoch mohla dosiahnuť až pol metra.

Na belgické pomery výdatné sneženie hrá do karát prevádzkovateľom lyžiarskych stredísk na juhovýchode krajiny. Práve tam sú najvyššie zrážkové úhrny a najbližších desať dní by mala vydržať dostatočná biela pokrývka na lyžovačku, uviedla belgická televízna a rozhlasová stanica RTBF.

Viac o téme: SneženieEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu