Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Víkendové počasie, hotová kalamita! Predpoveď meteorológov, šoféri, na toto sa pripravte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Thinskotock.com)

BRATISLAVA - Meteorológovia dnes varujú pred snežením, silným vetrom, poľadovicou i ľadovými povodňami. Víkendové vyhliadky nie sú o nič lepšie. Pozrite sa, čo na nás počasie ženie.

Slovensko dnes potrápi miestami silný vietor, sneženie, poľadovica a tvorba snehových jazykov i závejov. Na strednom a východnom Slovensku hrozí ľadová povodeň. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahy prvého a druhého stupňa.

Ľudia spohodlneli, kedysi toho zniesli oveľa viac: Ako sa chrániť pred krutými mrazmi

Meteorológovia upozorňujú na sneženie na východnom Slovensku, pri ktorom môže napadnúť desať až 40 centimetrov nového snehu. V Košiciach sa očakáva silné sneženie, pri ktorom spadne 15 až 20 centimetrov nového snehu. Pre západ a juh stredného Slovenska platí výstraha pred tvorbou poľadovice. Vodiči na celom území krajiny by si mali dávať pozor aj na tvorbu snehových jazykov a závejov.

V okresoch Tvrdošín, Dolný Kubín, Ružomberok, Banská Bystrica, Liptovský Mikuláš, Brezno, Poprad a Kežmarok upozorňujú meteorológovia na silný vietor, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 60 až 85, na hrebeňoch hôr 90 až 115 kilometrov za hodinu. SHMÚ varuje aj pred ľadovými povodňami v okresoch stredného a východného Slovenska.

Víkendové počasie, hotová kalamita!
Zobraziť galériu (5)

Pozor na cestách!

Horské priechody Donovaly a Šturec sú uzavreté pre nákladnú dopravu nad desať metrov. Vodiči by sa mali dávať pozor na silné sneženie v okolí Žarnovice, Žiaru nad Hronom, Kremnice, Hronskej Breznice, Banskej Bystrice, Popradu a Štrby. Na cestách sa miestami môžu tvoriť aj snehové jazyky, záveje a poľadovica. Upozorňuje na to Slovenská správa ciest (SSC) prostredníctvom svojho webu zjazdnost.sk. Vodiči by mali zvýšiť pozornosť aj v obci Kláštor pod Znievom, kde sa na cestu III/1796 následkom mrazov vylieva potok. SSC informuje, že všetky sledované úseky ciest, diaľnic a rýchlostných komunikácií na Slovensku sú zjazdné. Povrch vozoviek na nich je mokrý alebo pokrytý vrstvou čerstvého až utlačeného snehu.

Piatok

Piatok bude oblačný až zamračený, na mnohých miestach spojený so snežením alebo dažďom so snehom, na západe sa lokálne vyskytne aj dážď. Niekde sa môžu tvoriť snehové jazyky alebo záveje, ojedinele aj poľadovica.

Najvyššia denná teplota vystúpi na -3 až +2, na juhozápade na okolo 4 stupne Celzia. Teplota na horách vo výške 1 500 metrov dosiahne okolo -4 stupne Celzia. Viať by mal prevažne južný vietor - spočiatku rýchlosťou 2 až 9 m/s (5 až 30 km/h), v nárazoch miestami zosilnie na okolo 12 m/s (45 km/h), popoludní bude postupne slabnúť a na juhozápade sa zmení na západný až severozápadný s rýchlosťou 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h). V Banskobystrickom kraji bude veternosť len slabá, na horách však rátajte so silným až búrlivým vetrom, na hrebeňoch Tatier môže byť spočiatku aj víchrica, upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Víkendové počasie, hotová kalamita!
Zobraziť galériu (5)

Sobota

Od severozápadu k nám začne prúdiť chladný vzduch. Sobota bude oblačná až zamračená. Na väčšine územia hlásia meteorológovia sneženie alebo snehové prehánky, na východe aj výdatnejšie zrážky. Ojedinele sa na východe môžu tvoriť snehové jazyky a záveje. Najnižšia nočná teplota poklesne na 0 až -5, na strednom Slovensku miestami len na okolo -7 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota vystúpi na -4 až 1, na juhozápade do 3 stupňov Celzia. Viať bude slabý, na juhozápade prevažne západný vietor s rýchlosťou 4 až 8 m/s (15 až 30 km/h).

Víkendové počasie, hotová kalamita!
Zobraziť galériu (5)

Nedeľa

Víkend zavŕši premenlivé počasie so zväčšenou oblačnosťou. V noci môže miestami snežiť, cez deň ojedinele. Najnižšia nočná teplota klesne na -10 až -16, na juhozápade a miestami aj na východe na -4 až -10 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota vystúpi na -5 až 0, na juhozápade na okolo 2 stupne Celzia. Viať by mal slabý, dopoludnia na juhozápade severozápadný vietor rýchlosťou 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h).

Víkendové počasie, hotová kalamita!
Zobraziť galériu (5)

 

Viac o téme: Predpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu