Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Statočný boj o život Angeliky (4) sleduje celé Poľsko: Otrava kúskom huby, prišla o pečeň!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: int)

BODZANOWICE - Zabiť môže už jedno sústo! Len 4-ročná Angelika z poľských Bodzanowic bojuje v nemocnici o život po tom, čo omylom zjedla malý kúsok tej najjedovatejšej huby v Európe, ktorá v minulosti zabila niekoľko detí aj na Slovensku. Muchotrávka zelená dievčatku úplne rozožrala pečeň a počas 9-hodinovej náročnej operácie jej ju museli transplantovať.

Dramatický boj o život malej Angeliky začal minulý týždeň v utorok, keď ju ustráchaná stará mama priviezla do nemocnice v Olešne. Dievčatku bolo nevoľno a lekári mali spočiatku podozrenie na rotavírus. Keď sa však jej stav začal rapídne zhoršovať, babička si spomenula, že celá rodina v pondelok jedla hríby.

Každou hodinou slabnúcu Angeliku okamžite previezli do detskej nemocnice s poliklinikou vo Varšave, kde podstúpila toxikologické vyšetrenie. Jeho výsledky šokovali nielen starú mamu, ale aj skúsených lekárov. Ukázali totiž, že dievčatko sa otrávilo jedom z muchotrávky zelenej, ktorý jej úplne zničil pečeň a spôsobil opuch mozgu, píše poľský portál se.pl.

V tej chvíli začal boj s časom. Angelika upadla do kómy a potrebovala okamžitú transplantáciu pečene. Vhodného darcu našli až v nedeľu a dievčatko ešte v ten deň putovalo pod nôž. Darovaný orgán, ktorý vážil 1,5 kila, museli najprv "okresať" na 400 gramov a jeho tvar prispôsobiť telíčku malého dieťaťa. Až potom mohli pokračovať v náročnom zákroku.

Operácie sa zúčastnilo vyše tucta chirurgov, anestéziológov, špecialistov a rádiológov a trvala až  9 hodín do skorého rána, kedy pečeň úspešne transplantovali. "Napriek jej vážnemu stavu, operáciu zvládla dobre," povedala hovorkyňa nemocnice Joanna Komolka. Detský transplantológ Piotr Kaliciński dodal, že stav Angeliky je síce naďalej vážny, no stabilizovaný a zákrok prebehol bez akýchkoľvek komplikácií.

"Teraz sa musí dieťa prebudiť. Môže to trvať niekoľko dní, alebo dokonca aj týždňov. Pokračujeme v intenzívnej starostlivosti," dodal. Odborníci sú vzhľadom na stav dievčatka optimistickí. Ako náhle jej telo prijme transplantovanú pečeň, má šancu vrátiť sa späť do bežného života. Navždy už však bude odsúdená na lieky, ktoré zabraňujú tomu, aby telo odmietlo nový orgán.

Muchotrávka zelená zabíja aj na Slovensku

Muchotrávka zelená (Amanita phalloides) je najjedovatejšia a zároveň najnebezpečnejšia huba v celej Európe. Už veľmi malé množstvo jedu, ktorý obsahuje, je smrtiace. Pre dospelého človeka je smrteľná dávka 50 gramov, čo je zhruba jeden malý "klobúčik". U detí však ide vzhľadom na nízku hmotnosť o oveľa menšie sústo. Smrteľné je v tomto prípade aj jedno odhryznutie.

Ľudia si muchotrávku zelenú často mýlia s jedlými šampiónmi.
Zobraziť galériu (2)
Ľudia si muchotrávku zelenú často mýlia s jedlými šampiónmi.  (Zdroj: int)

V minulosti, od roku 1990 do 2005, zomrelo na Slovensku až šestnásť detí po požití muchotrávky zelenej. Medzi obeťami boli najmä deti do 5 rokov. V roku 2004 dokonca táto huba zabila jednu celú štvorčlennú rodinu.

Počiatočné príznaky pri otrave muchotrávkou zelenou sa dostavujú až 8 - 48 hodín po požití, kedy už je jed vstrebaný v organizme. Človek sa cíti unavený, trpí žalúdočnou nevoľnosťou či bolesťou hlavy. V prvej fáze sa nevoľnosť zhoršuje a dochádza k dáveniu a hnačkám. V druhej fáze, podobne ako u Angeliky, dochádza k zlyhaniu pečenie prípadne obličiek, čo pri silnej otrave vedie k bezvedomiu.

Podľahli ste hubárskej vášni? Dajte si pozor na výber húb vhodných na konzumáciu! Na Vyšetrení sa dozviete, ako spoznáte nejedlé huby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu