Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Na otravu muchotrávkou zomrelo 10-ročné dieťa!

Muchotrávka zelená
Muchotrávka zelená

KOŠICE – Prvý a zatiaľ jediný prípad otravy hubami v tomto roku sa skončil tragicky. Chlapca (10) priviezli 15. septembra na Kliniku pediatrickej anestéziológie a intenzívnej medicíny DFN už v kritickom stave.

„Minulý týždeň zomrelo na otravu smrteľne jedovatou muchotrávkou zelenou 10-ročné dieťa z okresu Vranov nad Topľou. V Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach sme v roku 2008 nezaznamenali žiadny prípad otravy hubami,“ informovala dnes hovorkyňa košickej detskej fakultnej nemocnice Viera Horniaková.

Rodičia podľa nej pravdepodobne podcenili prvé príznaky otravy – vracanie a hnačky, ktoré si vysvetľovali ako obyčajné žalúdočné problémy. „Dieťa bolo v bezvedomí, v pokročilom štádiu orgánových zlyhaní. Napriek intenzívnej starostlivosti po dvoch dňoch zomrelo,“ doložila Horniaková.

Podľa odborníkov, muchotrávku zelenú si hubári mýlia s inými druhmi húb, pretože nebýva vždy sfarbená typicky do zelena, ale môže byť žltá, olivová, hnedá až čierna. Prípad je varovaním, že ak sa po zjedení húb zjavia prvé príznaky otravy, je potrebné okamžite vyhľadať lekára.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu