Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Obrovská Brána do pekla na Sibíri znepokojuje vedcov: Desivá prognóza! Toto sa môže stať už o pár rokov

(Zdroj: YouTube/Reuters)

SACHA – Takzvaná Brána do pekla v Rusku znepokojuje odborníkov. Ide o kráter nazývaný Batagajka, ktorý odborníci považujú za najväčší svojho druhu na svete. Experti však varujú pred jeho ďalším zväčšovaním, ktoré by v budúcnosti mohlo spôsobiť obrovské škody.

Obrovský kráter, známy ako Brána do pekla alebo aj Batagajka, bol prvýkrát objavený v roku 1991 prostredníctvom satelitných snímok časti svahu, ktorý sa zrútil v pohorí Jana v severnom Jakutsku v Rusku. Predpokladá sa, že sa začal formovať v 60. rokoch 20. storočia. Každým rokom sa však zväčšuje a postupne mení svoj tvar. V nedávnej štúdii experti uvádzajú, že obrovský kráter každý rok narastie o 1 milión kubických metrov.

@dailyoverview

The Batagaika Crater, located in the Chersky Range of northeastern Siberia, Russia, is the largest permafrost crater in the world. One kilometer (0.6 miles) long, 100 meters (328 feet) deep, and growing, it has been sinking due to thawing permafrost since the 1960s. Batagaika’s rim is extremely unstable and the site of regular landslides, retreating by as much as 30 meters (98 feet) in a single year. 67.580000°, 134.771400° Source imagery: Maxar

♬ Luminary - Joel Sunny

Len v roku 2023 sa kráter rozprestieral na šírku 990 metrov, uvádza portál Live Science. Pre porovnanie, v roku 2014 dosahoval šírku 790 metrov. Jeho vznik a ďalší rast súvisia so zmenou klímy. Kráter je výsledkom zvyšujúcich sa teplôt, ktoré roztápajú permafrost – zamrznutú pôdu a skaly, ktoré tvoria väčšinu arktickej krajiny – v oblastiach ako Sibír. Keď sa tento permafrost topí kvôli zvyšujúcim sa teplotám zemegule, pôda sa uvoľňuje a klesá. Proces topenia perfmafrostu nielenže spôsobí kolaps ďalšej pôdy, ale tiež uvoľní viac skleníkových plynov.

„Každý rok sa uvoľní asi 4 000 až 5 000 ton organického uhlíka, ktorý bol predtým uzavretý v permafrostu,“ odhaľuje štúdia. Až 65 percent pôdy v Rusku pritom tvorí permafrost, takže zvýšené rozmrazovanie v oblasti by mohlo byť obzvlášť problematické. Keďže globálne otepľovanie, žiaľ, v dohľadnej dobe nezmizne, vedci predpovedajú, že ešte viac kráterov, ako je Batagajka, sa v priebehu rokov rozšíri.

Profesor Julian Murton, geológ na Univerzite v Sussexe, predtým pre portál The Independent vysvetlil: „Keď sa klíma začne otepľovať – myslím, že niet pochýb o tom, že sa bude otepľovať aj naďalej – budeme pozorovať čoraz väčšie rozmrazovanie permafrostu a čoraz väčší rozvoj ‚termokrasových‘ prvkov. Objaví sa viac prepadov pôdy a viac roklín, väčšia erózia zemského povrchu.“ Murton dodal, že kráter vedcom poskytne dôležité informácie o tom, čo sa stalo v minulosti a čo sa pravdepodobne stane v budúcnosti.

Viac o téme: KráterRuskoPermafrostKlimatická krízaBrána do peklaBatagajka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu