Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Epizóda Pokémonu vyvolala u detí záhadnú chorobu: Rozšírila sa v celej krajine! Experti konečne odhalili príčinu

(Zdroj: YouTube/looe9195)

JAPONSKO - Vedci možno prišli na to, prečo po zhliadnutí epizódy seriálu Pokémon z roku 1997 skončili tisíce detí v nemocnici. Údajne sa sťažovali na kŕče, nevoľnosť a zvracanie. Lekári netušili, čo môže byť príčinou. Vysielanie epizódy bolo z tohto dôvodu pozastavené.

Populárny animovaný seriál Pokémon sa na obrazovkách prvýkrát objavil v roku 1997 v Japonsku a stále je favoritom v mnohých domácnostiach na celom svete. Je tu však jedna epizóda, ktorú si niektorí nepamätajú, s názvom "Dennō Senshi Porygon". Odvysielaná bola 6. decembra 1997, no nikdy sa nedočkala reprízy. Do hodiny od odvysielania bolo totiž viac ako 600 detí prevezených do nemocnice. Tvrdili, že majú zdravotné ťažkosti vrátane kŕčov a nevoľnosti. Takzvaná choroba sa rýchlo rozšírila po celej krajine.

V tom čase experti dospeli k záveru, že záplava červeného a modrého stroboskopického osvetlenia v epizóde, keď Pikachu spustil jeden zo svojich vysokooktánových elektrických výbuchov, bola príčinou náhlej choroby u detí. Nasledujúci deň sa televízia TV Tokyo ospravedlnila a pozastavila reláciu. V dňoch, ktoré nasledovali po odvysielaní epizódy, záhadná choroba postihla ohromujúcich 12 700 detí. Potom nasledovalo štvormesačné vyšetrovanie, ale keďže sa nepodarilo nájsť zjavnú príčinu čudnej choroby, Pokémoni sa vrátili na obrazovky.

Vo svetle týchto udalostí a toho, že predchádzajúce epizódy animé obsahovali podobné scény ako tá, o ktorej bola reč, bez toho, aby spôsobili nejaké problémy, sa paranormálny vyšetrovateľ Benjamin Radford a sociológ Robert Bartholomew rozhodli záležitosť podrobnejšie preskúmať. V štúdii z roku 2001 poznamenali, že u niektorých hospitalizovaných detí po zhliadnutí epizódy bola diagnostikovaná fotosenzitívna epilepsia. Tá ale nebola prítomná u väčšiny. S ohľadom na to dospeli Radford a Bartholomew k záveru, že príčinou choroby bola masová hystéria. "Mnohé zo symptómov detí nemali žiadny identifikovateľný organický základ; okrem overených prípadov záchvatov boli hlásené symptómy menšie a krátkodobé. Obeťami boli takmer výlučne školáci v ranej adolescencii a evidentne mali úzkosť z dramatických správ v médiách o chorobe," napísali.

Správy v médiách a publicita podnecujú hystériu, vnášajú do komunity obavy a zároveň posilňujú a potvrdzujú pravdivosť choroby. Približne 700 detí bolo pôvodne hospitalizovaných vo večerných hodinách, keď sa program odvysielal, pričom nasledujúci deň ich počet vzrástol na viac ako 12 000. Stalo sa tak po tom, čo o incidente informovali japonské spravodajské kanály.

 

#DatosMamalones El 16 de diciembre de 1997 se emitía en Japón el episodio "Soldado eléctrico Porygon". Este episodio es...

Posted by AG Bean3r on Wednesday, December 16, 2020

"Táto epizóda dominovala japonským správam. Tamojšie deti, ktoré nepočuli o svojich rovesníkoch zo správ ani od svojich rodičov, sa o tom dozvedeli v to ráno, keď sa o záchvatoch hovorilo na školských dvoroch," dodali odborníci a upozornili, že prílišné spoliehanie sa na masovú komunikáciu by nás mohlo vystaviť riziku prepuknutia masovej hystérie aj v budúcnosti.

Viac o téme: DetiChorobaPokémonMasová hystéria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu