Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Trefa do čierneho! Úplne prvé VIDEO na YouTube zarobilo jeho autorovi neskutočný balík

(Zdroj: YouTube)

SAN DIEGO - Pred osemnástimi rokmi Jawed Karim zverejnil na YouTube vôbec prvé video. Má devätnásť sekúnd a mladík v ňom rozpráva o sloních chobotoch. Od svojho zverejnenia zaznamenalo už viac ako 262 miliónov zhliadnutí a jeho autor vďake nemu získal 3,5 milióna odberateľov svojho kanála.

V príspevku zverejnenom v apríli 2005 jeden zo spoluzakladateľov YouTube, v tom čase 25-ročný Jawed Karim, stojí pred ohradou so slonmi v zoo v San Diegu a opisuje aké majú "cool" choboty. Video nízkej kvality nahral jeho kamarát zo strednej školy - Yakov Lapitsky.

Server YouTube založili 14. februára 2005 americkí softvéroví inžinieri Karim, Chad Hurley a Steve Chan. Pôvodný zámer bol spraviť z neho zoznamku, no postupne sa táto myšlienka zmenila na víziu platformy, vďaka ktorej bude online video dostupnejšie a jednoduchšie sa bude dať zdielať. Tento formát vydláždil ľuďom nový spôsob prístupu k správam a ich konzumácie. YouTube je v súčasnosti považovaný za najnavštevovanejšiu webovú stránku na svete. Jawed, ktorý odišiel z Googlu v roku 2005, aby získal postgraduálny titul v odbore počítačová veda na Stanfordskej univerzite, získal 137 443 akcií spoločnosti, čo v tom čase znamenalo približne 64 miliónov dolárov podľa denníka The New York Times.

Odkedy Karim už nebol súčasťou Googlu, stal sa hlasným kritikom navrhovaných zmien YouTube. V roku 2013 napríklad vyjadril svoj nesúhlas s požiadavkou, aby používatelia mali účet Google+ na to, aby mohli zanechať komentár. V roku 2021 zas protestoval proti ohlásenému odstráneniu počtu "nepáči sa mi" z videí, píše Business Insider. 

Viac o téme: YoutubeJawed Karim
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu