Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Definitívna pravda o KORONAVÍRUSE?! Nová štúdia odhaľuje, ako sa začal šíriť do celého sveta

Trh vo Wu-chane Zobraziť galériu (4)
Trh vo Wu-chane (Zdroj: Profimedia)

PEKING - Dve nové vedecké štúdie podporili myšlienku, že koronavírus SARS-CoV-2 sa začal šíriť z wuchanského trhoviska, kde sa predávali aj živé zvieratá. Ďalšie štúdie tvrdia, že nákaza sa zo zvieraťa na človeka mohla preniesť na trhovisku v dvoch rôznych prípadoch. Spomínané práce ešte neboli zverejnené a momentálne sa k nim vyjadrujú ďalší vedci.

V jednej z troch štúdií publikovaných vo vedeckom časopise Nature vedci opisujú priestorovú analýzu prvých prípadov covidu-19, no ako sa uvádza, ešte nepriniesli "definitívny dôkaz" o pôvode koronavírusu. Výsledky ukazujú, že wuchanské trhovisko bolo prvým ohniskom koronavírusovej nákazy. Podstatná časť prípadov sa navyše preukázala u predajcov živých zvierat. Na základe fotografií s rozmiestnenými klietkami a neskorších výsledkov odberov sa vedci domnievajú, že k medzidruhovej nákaze mohlo dôjsť v tej časti trhu, kde sa predávali psy a medvedíky čistotné. 

Šírenie, ale nie prenos na človeka 

Podľa genetickej analýzy výskumníci usúdili, že k medzidruhovej nákaze došlo v dvoch rôznych momentoch - na prelome novembra a decembra 2019 a potom o niekoľko týždňov neskôr. Niektorí virológovia sa domnievajú, že trhovisko sa stalo prostredím, kde sa nákaza začala šíriť medzi väčším množstvom ľudí, ale nie miestom, kde sa uskutočnil medzidruhový prenos. Podľa štúdie neexistujú zatiaľ presvedčivé dôkazy o tom, z akého druhu zvieraťa sa koronavírus preniesol na človeka. Vedci sa najprv domnievali, že koronavírusom sa človek mohol nakaziť od netopierov či strukov, ani pre toto tvrdenie ale neexistujú jednoznačné dôkazy.

Americká stanica NPR cituje názory vedcov, ktorí neboli zapojení do spomínaných výskumov. Nové správy podľa nich až priveľmi oslabujú teóriu, že koronavírus unikol z wuchanských štátnych laboratórií. "Tieto štúdie nevylučujú ďalšie hypotézy," uviedol americký virológ Jeremy Kamil. Opísané výsledky bádania ale podľa neho výrazne podporujú domnienku o prenose zo zvieraťa na človeka. 

Definitívna pravda o KORONAVÍRUSE?!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Peking to stále odmieta 

Otázka pôvodu koronavírusu má okrem vedeckého aj silný politický rozmer. Peking domnienky o úniku koronavírusu z laboratória vo Wu-chane dlhodobo a rázne odmieta. Otázkou sa zaoberali aj americké rozviedky, ktoré však nedospeli k jednoznačnému záveru. 

Začiatok šírenia koronavírusu vyšetrovala vo Wu-chane aj komisia expertov pod záštitou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus ale uviedol, že experti mali problémy sa v Číne dostať k pôvodným údajom. V polovici minulého roka potom WHO uviedla, že hypotéza o úniku koronavírusu z laboratóriá je stále otvorené, čo rozhorčilo čínskych predstaviteľov.

Viac o téme: TrhoviskoKoronavírusWu-chanCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu