Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Výsledky najnovšej štúdie: Koronavírus spôsobil poškodenie a zmenšenie mozgu! Stačil na to ľahký priebeh

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Aj ľahký priebeh koronavírusu môže spôsobiť poškodenie mozgu a zhoršenie kognitívnych funkcií. Vyplýva to z novej britskej štúdie, ktorá sa odvoláva na nápadné rozdiely zachytené na snímkach mozgu urobených pred a po prekonaní ochorenia Covid-19.

Podľa vedcov z univerzity v britskom Oxforde sa ukázalo, že v prvých mesiacoch po infekcii dochádza k jemnému poškodeniu tkanív a rýchlemu úbytku v oblastiach mozgu spojených s čuchom, a to aj v prípadoch, kedy malo ochorenie iba mierny priebeh.

Okrem už spomínaného poškodenia mozgu bolo u osôb, ktoré prekonali koronavírus, zistené aj zmenšenie celkového objemu mozgu a deficit kognitívnych funkcií, prostredníctvom ktorých ľudia vnímajú svet okolo seba, konajú, reagujú a zvládajú rôzne úlohy.

Výsledky najnovšej štúdie: Koronavírus
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

Výsledky štúdie boli publikované v odbornom časopise Nature a poprední výskumníci zaoberajúci sa Covidom-19 ju majú považovať dôležitú z toho dôvodu, že ide o prvú štúdiu potenciálneho dopadu choroby na mozog založenú na zobrazovacích metódach. „Štúdia je jedinou svojho druhu, ktorá je schopná preukázať zmeny v mozgu ´pred a po´ spojené s infekciou SARS-CoV-2. Zhromaždenie druhej série snímkov orgánov od ľudí, ktorí boli nakazený vírusom a od iných, ktorí nakazení neboli, vytvorilo jedinečný zdroj, ktorý vedcom umožňuje pochopiť, ako vírus vplýva na vnútorné orgány,“ povedala profesorka Naomi Allen.

Menej šedej hmoty

Vedci pre účely výskumu použili údaje účastníkov britskej Biobanky a sledovali zmeny v mozgu 785 ľudí, ktorí boli priemerne 4,5 mesiaca po prekonaní ochorenia s miernym priebehom. Účastníci vo veku 51 až 81 let podstúpili dve vyšetrenia mozgu medzi ktorými bol priemerný odstup 38 mesiacov a tiež kognitívne testy. 401 z nich bolo v období medzi dvomi snímkami pozitívne testovaných na koronavírus, 15 bolo aj hospitalizovaných.

Výsledky najnovšej štúdie: Koronavírus
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Štúdia u nich zistila stenčenie šedej hmoty v oblastiach mozgu spojených s čuchom. Rovnako sa prejavilo aj poškodenie tkaniva v oblastiach spojených s primárnym čuchovým centrom a celkové zmenšenie veľkosti mozgu. Tieto dopady sa u nich v porovnaní s účastníkmi, ktorí neboli infikovaní, pohybovali v rozmedzí od 0,2 do 2 percentá.

U účastníkov, ktorí boli infikovaní vírusom SARS-CoV-2, došlo tiež medzi dvoma vyšetreniami k poklesu kognitívnych funkcií. Výskum tiež odhalil pokles mentálnych schopností pri plnení zložitých úloh, pričom toto zhoršenie čiastočne súvisí s mozgovými abnormalitami. Všetky tieto negatívne vplyvy sú výraznejšie vo vyššom veku. 

Výsledky najnovšej štúdie: Koronavírus
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Či tieto zmeny ustúpia, sa nevie 

Tento nový pohľad na škodlivé dopady  infekcie môže prispieť k celkovému pochopeniu toho, ako sa choroba šíri centrálnym nervovým systémom. To, či sú tieto zmeny dlhodobé, alebo časom ustúpia, si však vyžaduje ďalšie skúmanie.

Už staršie výskumy ukázali, že koronavírus môže spôsobiť abnormality súvisiace s mozgom, avšak väčšina týchto štúdií sa zameriavala na pacientov s ťažkým priebehom. Dopady ma mozog pacientov s ľahším priebehom však doteraz známe neboli.

Viac o téme: ŠtúdiaPoškodenie mozguKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu