Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vedci dokázali, že TEÓRIA o šedivých vlasoch je správna: Takto sa im vyhnete

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Ak vám na hlave pribúda čoraz viac šedín, zamyslite sa nad svojím životným štýlom, spomaľte a začnite relaxovať. Nová štúdia zverejnená v časopise eLife totiž naznačuje, že okrem prirodzeného starnutia sa pod šedivenie vlasov výraznou mierou podpisuje najmä dlhodobý stres a napätie.

Hovorí sa, že zo starostí sa dá zošedivieť a ako sa najnovšie ukázalo, je to naozaj pravda. Naznačujú to výsledky štúdie vedcov z Kolumbijskej univerzity. Tí zhromaždili vzorky vlasov od štrnástich dobrovoľníkov (sedem mužov a sedem žien) s priemerným vekom 35 rokov a požiadali ich, aby si zapisovali do denníkov stresové situácie podľa svojich týždenných harmonogramov. Odborníci použili pri analýze vzoriek novú metódu a kvantifikovali rozsah straty pigmentu pomocou detailných snímok z vlasov. Dokázali tak pozorovať až jednu dvadsatinu milimetra, čo predstavuje jednu hodinu rastu vlasov. Po porovnaní zmien s údajmi v denníku každého účastníka výsledky ukázali, že vyššia úroveň stresu sa zhodovala so zmenami vo vlasovom pigmente. 

Vedci dokázali, že TEÓRIA
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vlasy, ktoré už vyrástli, nemôžu zo stresu šedivieť

Zatiaľ čo spomínané zistenia naznačili určitú súvislosť medzi šedivením vlasov a stresom, nemáte dôvod obávať sa, že vám zbelie hlava po náročnom týždni v práci. "Keď sú vlasy ešte pod pokožkou ako folikuly, podliehajú vplyvu stresových hormónov a ďalším udalostiam v našej mysli a v tele. Vo chvíli, keď chĺpky vyrastú z pokožky hlavy, trvalo kryštalizujú tieto expozície do stabilnej formy," vysvetľuje autor výskumu a profesor behaviorálnej medicíny Martin Picard. Zmeny vyvolané stresom totiž prebiehajú postupne. "Ak pozorujete svoje vlasy, bude sa vám zdať, že majú rovnakú farbu. Pod skenerom s vysokým rozlíšením však uvidíte jemné odchýlky v ich sfarbení, čo je faktor, na ktorý sme sa zamerali." 

Vedci dokázali, že TEÓRIA
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Zošedivenie zo stresu nie je trvalé

Výskumníci zistili, že keď neboli účastníci experimentu pod veľkým stresom, vlasové folikuly sa vrátili k produkcii normálnejšej úrovne pigmentu v každom vlákne. V niektorých prípadoch k tomu došlo takmer okamžite. Keď jeden účastník odišiel na dovolenku, po návrate mu stmavlo päť vlasov. Pozorovania však v tomto smere poukázali na určité obmedzenia. "Nemyslíme si však, že v dôsledku zníženia stresu stmavnú vlasy veľmi šedivému sedemdesiatnikovi alebo naopak vlasy desaťročného dieťaťa zošedivejú pod vplyvom stresujúcej situácie," uvádza Picard. 

FOTO Žena si počas lockdownu prestala farbiť vlasy: Keď uvidíte, ako teraz vyzerá, padne vám sánka

Zistenia by mohli pomôcť objasniť proces starnutia a pomôcť vedcom zvrátiť ho

Vedci nakoniec dospeli k záveru, že vonkajšie faktory môžu hrať významnú úlohu pri zmenách ovplyvňujúcich starnutie. "Rovnako ako letokruhy v kmeni obsahujú informácie o posledných desaťročiach života stromu, aj naše vlasy zaznamenávajú našu biologickú históriu. Pochopenie mechanizmov, ktoré umožnia šedivým vlasom vrátiť sa do predchádzajúceho stavu, by mohlo priniesť nové indície o procese starnutia a o tom, ako je ovplyvnený stresom. Naše údaje tak prispeli k dôkazom, že nejde o lineárny, ustálený biologický proces, ale môže byť aspoň čiastočne zastavený alebo dokonca dočasne zvrátený," dodal profesor. 

Viac o téme: StresŠedinyŠedivé vlasy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu